radiosportens vm-uppladdning

Sundhage öppnar för att träna herrlag i Sverige

8:12 min

Hon har jobbat på tre kontinenter - i Asien, Europa och Nordamerika. Veckans reportage i Radiosportens VM-uppladdning handlar om USA:s förbundskapten Pia Sundhage.

Efter spelarkarriären har hon varit ledare i Kina och för det svenska U-21 landslaget; för Kif Örebro i damallsvenskan och Boston Breakers i den amerikanska ligan.

Veckans reportage i Radiosportens VM-uppladdning handlar om USA:s förbundskapten Pia Sundhage, en kvinnlig förgrundsfigur i fotbollsvärlden.

Hon presenterade sig för det svenska folket med målen som ledde Sverige till EM-guld 1984. 146 landskamper och 71 mål samlade hon ihop som svensk landslagsman.

Nu har 51-åriga Sundhage från Ulricehamn inte bott i Sverige på ett tag. 2006 lämnade hon tränarsysslan i damallsvenska Kif Örebro
och blev assisterande förbundskapten för det kinesiska landslaget.

Efter ungefär ett år i Asien flyttade Sundhage till USA och tog över ett av världens bästa landslag. Det blev succé direkt: OS-guld i Peking 2008.

Nu i VM är det som vanligt, målsättningen är medalj och egentligen är det bara guld som räknas.

– Vi hanterar det på ett positivt sätt. Det är ju därför jag håller på med detta och det har laget har ju en fantastisk historia där vi aldrig har varit sämre än trea i ett mästerskap, säger Pia Sundhage till Radiosporten.

– Vi pratar inte så mycket om VM-guld, vi pratar om nästa match och utveckling. Det är vägen dit som är mödan värd, tillägger Sundhage.

Saknar du inte Sverige?

– Jag saknar det svenska ordet lagom. Jag har världens bästa jobb, absolut. Men jag betalar ett högt pris och det är privatlivet. Det känns som att jag bor i luften.

– Å andra sidan är det jobbet jag har helt fantastiskt. Att få vara på allra högsta nivå och vara bland spelare som utmanar mitt coachande vilket är helt fantastiskt.

– Jag tror att, efter fem år i USA som förbundskapten så känns det som att jag är redo att landa i Sverige och njuta av ordet lagom.

Kan du tänka att träna ett herrlag?

– Absolut, fotboll för mig är pojk-, flick-, herr- och damfotboll. Det gäller bara att vara på rätt plats och i rätt miljö. Jag gillar utmaningar och att göra utmaningen tillsammans.

– Att träna ett herrlag är naturligtvis en utmaning, för mig veterligen finns det ingen (kvinna) i Sverige som har varit på högsta nivå på herrsidan.

– Men vi säger att jag kommer få chansen i en eller annan form och så går det åt pipan. "Tjejer kan inte träna herrfotboll", säger man ju då. Å andra sidan är jag helt övertygad om att det skulle gå bra.

– Det finns en outgrundlig spännande värld tror jag för kvinnliga tränare framöver. Sen om jag får uppleva det vette tjyvene.

Susanna Andrén
susanna.andren@sr.se

Fråga