damlandslaget

"Bättre att inte veta så mycket"

5:04 min

Fotbollslandslaget håller som bäst på att slipa VM-formen. Och det gäller inte bara att förbereda sig spelmässigt, fysiskt och mentalt utan också inför den stegrande mediabevakning som väntar.

Hur spelarna hanterar media har varit en återkommande punkt under våren i genomgångar med laget. Och rent praktiskt har man gjort en del förändringar jämfört med tidigare år.

Nu försöker man spara på efterfrågade spelare som Caroline Seger, Therese Sjögran och Lotta Schelin, för att sprida ut arbetsbördan.
Så här lyder lagkapten Segers tips till de mindre mediavana lagkamraterna.

– Säg inte det du tycker. Jag har varit med några år och har själv stött på en del grejer. Man lär sig. Någonstans handlar det om att vara smart och säga rätt saker, säger Caroline Seger.

Tidigare har du och Lotta Schelin fått stor uppmärksamhet och många har dragit i er, är det svårt att få ett så stort ansvar?

– Nej, det tycker jag inte, det kommer med fotbollen, så det får man räkna med. Sedan har vi en mediansvarig som försöker dela upp det, vi vill inte lägga för mycket fokus på fel saker, säger Seger.

Staffan Stjernholm är mediaansvarig och försöker alltså hålla nere trycket på stjärnorna.

– Då betyder det att vi försöker förbereda de som inte har gjort så mycket media. Vi får förklara för dom att det blir mycket mer än i vanliga fall, säger Stjernholm.

En annan taktik för att behålla fokus på fotbollen har förbundskapten Thomas Dennerbys rekommenderat spelarna att undvika allt som skrivs, sägs och tycks. Det vare sig det kommer från tidningar, tv och radio, eller från nära och kära.

– Vi är ganska övertygade om att det är bättre att inte veta så mycket. Oavsett om det har gått bra, att man tror att man kan gå på trekvartsfart nästa match, eller om det har gått dåligt.

Dennerby berättar att man i utvärderingar från tidigare mästerskap har sett att väldigt många blir påverkade av media.

– Det är faktiskt vi i gruppen som är dom enda som riktigt, riktigt vet att en spelare har utfört dom uppgifter vi har gett dom. Är man lite lättpåverkad är det bättre att man inte läser, det är egentligen ren amatörpsykologi, säger Thomas Dennerby.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Susanna Andrén
susanna.andren@sr.se