Analys av läget i den allsvenska botten

Med tolv omgångar spelade är allsvenskan fortfarande jämn - särskilt vad gäller den övre halvan. Tre poäng skiljer trean Örebro från IFK Göteborg på nionde plats.

Däremot börjar det utkristalliseras vilka lag som kommer att få fajtas i botten av serien. För dessa lag blir de närmaste omgångarna otroligt viktiga.

En formtopp nu, förutsatt att det renderar i poäng,kan innebära ett rejält ryck från de andra - och en enorm boost för självförtroendet som kan leda till en lugn, stabil höst i mitten av tabellen.

Ytterligare förluster i det här läget leder å andra sidan till ökad press, krisstäming, kanske träanrbyten och panikvärvningar i det öppna transferfönstret.

Här en liten analys av läget i bottenlagen...

Norrköping:
Började säsongen riktigt bra, överraskande för mig som hade Norrköping som jumbo i mitt allsvenska tips, och låg efter fem omgångar på andra plats. 

Men nu börjar det gå utför... Sju raka matcher utan seger nu och de kommande omgångarna ser tuffa ut: hemmastarka AIK på Råsunda, Kalmar hemma och sedan dubbelmöte med MFF.

Inga enkla matcher, särskilt inte för ett lag inne i en formsvacka. Nu måste de mer erfarna i laget - Friberg da Cruz, Florén och Wikström verkligen kliva fram för att bryta trenden.

Trelleborg:
Det är inte helt överraskande att Trelleborg befinner sig i tabellens nedre regioner.

Det som chockar åtminstone mig är att ett lag tränat av Tom Prahl slänger bort matcher, ger bort mål genom stundtals uruselt försvarsspel.

TFF har släppt in överlägset flest mål i allsvenskan - 24 stycken på 12 omgångar - och då ska vi komma ihåg att man har en av seriens bättre målvakter i Viktor Noring.

Men min tilltro till Tom Prahl är stor - av lagen som just nu befinner sig i bottenregionen är Trelleborg det gäng jag ger störst möjlighet att göra ett lyft i tabellen som kan innebär att man får en höst utan degraderingsnerver.

Syrianska:
Det som oroar mest här är skadelistan. Sleyman, Arneng, Massi, Ijeh, Bååth och Durmaz dras med skador.

Till matchen mot bottenkonkurrenten Mjällby på torsdag är dessutom både Omar Jawo och Isa Demir avstängda.

Få lag i allsvenskan klarar sig utan så många ordinarie spelare och allra minst Syrianska som, natrurligt för en nykomling, har en allt annat än bred trupp.

Djurgården:
Magnus Pehrsson-effekten lät vänta på sig några matcher - men när den väl infann sig...

Djurgården har två raka segrar (7-0 i målskillnad dessutom) och har på en vecka tagit några enorma kliv upp på den svårklättrade stegen som benämns "kollektivt självförtroende".

Åker till Berhn Arena för att möta Örebro på torsdag och det är en av de svåraste bortamatcherna du kan spela i allsvenskan.

I vanliga fall skulle jag inte ge Djurgården skuggan av en chans men kunde de slå Blåvitt med 4-0 på bortaplan så...

Sitter försvarsspelet som det gjort på sistone kan det bli nya poäng för blåränderna. Men ytterbackarna kommer att få jobba mot ÖSK:s yttrar...

Mjällby:
Usel form på sistone, laget var nästan pinsamt bleka i lördags mot IFK Göteborg.

Moestafa El Kabir har lämnat klubben och Marcus Ekenberg verkar inte vara lika vass som förra säsongen. Kan klubben hitta ett fynd utomlands igen?

Bortamatchen mot Syrianska på torsdag är en bra möjlighet att ta en välbehövlig seger, SFC är som nämnt ordentligt skadedrabbade.

Mjällby har fördelen av att inte vara en storklubb, i den meningen att det inte råder något större tryck utifrån på spelarna. De flesta rubrikerna handlar i stället om Tobias Grahns uppförande... På tal om Grahn - Mjällby borde utnyttja honom på ett bättre vis.

Jag tycker det är bortkastat att låta en av seriens bästa mittfältare spela anfallare.

Halmstad:
Det är framför allt offensiven som inte fungerar för HBK. På tolv omgångar har man gjort ynka sju mål - att ingen spelare gjort fler än ett mål är ett tydligt tecken på att laget saknar ordentlig spets.

Frågan är hur länge man fortsätter med Pep Clotet Ruiz som tränare. Eller kanske framför allt - hur länge ska Pep vänta innan han gör något drastiskt med sitt lag? Halmstad har inte råd att vänta mycket längre...

(21 juni)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se