Foto: AP Photo/Manu Fernandez/Scanpix
fotboll - la liga

Spelarstrejk hindrar premiären

Den spanska ligans premiär till helgen ställs in. Spelarna är missnöjda med kollektivavtalen och strejkar.

På lördag skulle årets La liga-säsong har inletts. Men premiären skjuts upp – på grund av att spelarna strejkar.

Spelarna i de två högsta spanska fotbollsligorna meddelade förra veckan att de går ut i strejk om inte ett nytt kollektivavtal tecknas. På onsdagen träffades representanter för spelarfacket (AFE) och ligaföreningen (LFP) för att lösa konflikten - men utan framgång.

Spanska sporttidningarna Marca och As skriver att förhandlingarna bröt samman, vilket innebär att helgens planerade premiäromgångar i La Liga och den spanska andradivisionen skjuts upp.

Enligt As säger ligaföreningens ordförande José Luis Astiazarán att parterna står mycket långt ifrån varandra, men att förhandlingarna kommer att återupptas snart.

– Vi ska ses igen på fredag och, om det är nödvändigt, under hela helgen, sade Astiazarán efter mötet.

Kärnfrågan i konflikten är att ett flertal klubbar, som dras med stora ekonomiska problem, tillsammans har skulder till sina spelare på drygt 500 miljoner kronor.

– Vi vill inte ha mer pengar, vi vill att kontrakten uppfylls och att klubbarna betalar det de är skyldiga, sade spelarfackets ordförande Luis Rubiales förra veckan.

Det spanska ligaspelet kan nu tidigast inledas sista helgen i augusti.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista