Allsvenskan

Henriksson: "Det är två lag som slåss om guldet"

3:31 min

Radiosportens fotbollsexpert menar att det är förmågan att vinna trots dåligt spel som gör Elfsborg och Helsingborg till allsvenskans enda guldkandidater.

– Det är två lag som slåss om SM-guldet den här säsongen. Det är de klart bästa lagen, Helsingborg och Elfsborg. Jag tycker det var intressant att höra Magnus Haglund tidigare säga att "vi är bra på att vinna fotbollsmatcher", säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

– Det känns som att Elfsborg har tagit ett steg närmare den stilen som kanske präglar Helsingborg, att man vinner matcher även när man inte spelar särskilt bra. Det tycker jag att de här lagen har gemensamt.

Ett tydligt exempel på detta utspelades på Olympia under söndagen då Helsingborg länge hade svårt att få hål på tabelljumbon Halmstad.

– Helsingborg imponerar inte på något sätt och gör inte mer än man behöver men kommer ändå iväg med tre poäng.

– Elfsborg gör inte heller någon jättematch mot Syrianska men gör två mål ganska tidigt i matchen och kan därefter kontrollera det. 

Angående den allsvenska bottenstriden tror Henriksson att tåget har gått för Halmstad som ligger hjälplöst sist på tio poäng.

– De kan vi räkna bort. Halmstad kommer inte kunna ta ikapp de poängen. Det har varit en miserabel säsong för dem.

Vad kommer att fälla avgörandet i bottenstriden?

– Inför hösten handlar det väldigt mycket just nu om att hitta det som Djurgården hade när Magnus Pehrsson kom till laget, när man vann fyra-fem matcher i rad. Att man hittar ett flyt där saker och ting går med. Att få alla att jobba i samma riktning.

– Något av lagen Mjällby, Trelleborg, Djurgården, Norrköping kommer att hamna på kvalplats. Jag tror inte att Syrianska, som ligger näst sist just nu, kommer att orka med att ta sig upp.

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se

Andreas Lindman
andreas.lindman@sr.se