Foto: Bret Hartman / AP / Scanpix
Internationell fotboll

Beckhams jättelön lämnar inget åt medspelarna

Beckham om framtiden i Galaxy
4:48 min

Amerikanska Galaxy har värvat ytterligare en storstjärna. Irländaren Robbie Keane är nu tillsammans med David Beckham lagets största stjärna. Och vilka som är stjärnor märks i lönelistan.

Major League Soccer är en ojämn liga. I alla fall lönemässigt. För kluubben Galaxy, med stjärnspelaren David Beckham som frontfigur, finns ett lönetak för hela laget på 2 750 000 dollar. Men det gäller inte David Beckham  som själv tjänar 6,5 miljoner dollar.

Beckham har kotrakt med klubben säsongen ut. Hur han gör efter det återstår att se, men David Beckham försäkrar att hans framtidsplaner inte har med Galaxys framgångar att göra.

– Nej, det har inget med det att göra, det beror på hur jag känner mig fysiskt, om jag känner mig bra kommer jag att fortsätta, säger Beckham.

Galaxy har storstatsat på stjärnor den senaste tiden och värvade nyligen irländaren Robbie Keane. Även han får en ordentlig lön; 5,8 miljoner dollar. I anfallet märks löneskillnaderna. Bredvid nyförvärvet Keane spelar nämligen amerikanen Adam Cristman, som inte lyfter några jättesummor från klubben. Cristmans lön ligger milsvis från stjärnornas, han tjänar 42 000 dollar om året - mindre än en procent av vad David Beckham tjänar. Och visst tycker han att skillnaderna påverkar.

– Lönegapet gör det verkligen svårt, det särskiljer topp-tre-spelarna från de andra.  Men jag tror att killar som David och Robbie som kommit hit och spelar som en del av sina karriärer ändå hjälper unga spelare att komma någon vart, säger han.

Annika Greder Duncan
annika.greder_duncan@sr.se

Caroline Lagergren
caroline.lagergren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".