Arsenal hade behövt en spelarstrejk

I Italien och Spanien är kollektivavtalet en käpp i hjulet för fotbollsälskare. Det är lagkaptener från olika lag som går samman och det är uttalanden om löner som inte blivit utbetalda. Än så länge har Serie A inte börjat men den förväntas hur som helst bli uppskjuten. Spanien har än så länge bara fått smaka på det mest frustrerande mötet i modern tid.

Supercupen mellan Real Madrid och Barcelona visade att Mourinho (som oprovocerat nöp Barcelonas assisterande i ögat) inte vuxit ifrån den dagisnivå han sjunkit till och att spelarna inte bättrat sig ett dugg från förra årets tragiska möten.

Tragiska kallar jag dem för att allt annat än fotboll fick stå i fokus. Det är frustrerande för någon som vill se Xabi Alonso slå sina fantastiska crossar att istället se honom sparka ner varje spelare han kommer i närheten av och sedan outtröttligt klaga på att det blir frispark.

På samma sätt är det tragiskt att Barcelonaspelare filmar, de gånger de inte blivit nersparkade. Fotbollsgodis förvandlas till filmningar, gnäll och nyp av ögon när de två bästa fotbollslagen just nu drabbar samman.

Som om det inte vore nog måste förbundskaptenen för det bästa landslaget just nu lägga ner tid på att ringa runt till alla spanska spelare och medla. Annars kanske spelarna kapar varandra på landslagsträningar också och plötsligt kan den spanska dominansen vara hotad. På grund av en portugis. Herregud.

Tillbaka till England och Arsenal där Fabregas är borta, Clichy likaså och Nasri endast är ett agentarvode från Manchester City. Glädjespridaren/Hjälpgumman Eboué är såld till Turkiet och på de två inledande matcherna är den redan tunna truppen drabbad av skador.

Spelare som Wenger siktat in sig på verkar inte vilja komma och den som har kommit hittills lyckades bli utvisad och avstängd tre matcher i sin debut. Den enda defensiva mittfältaren av rang (Song) gjorde samma sak. Järnvägars är det närmsta jag kan komma den svordom jag söker.

Wenger har säkert konstant tänkt ”merde” under den senaste veckan. Hans grädde på moset är att han är avstängd igen från UEFA. Hur gör ett lag som tappat sin lagkapten, stomme i laget och dessutom måste klara sig utan sin manager när man ska spela en match som gör skillnad på miljoner. Under större press har ”gunners” aldrig varit.

I veckans FotbollsArena ringde Henriksson och Andrén upp mig för att be mig om tre förslag till nyförvärv som skulle kunna lyfta Arsenal.

Min första givna tanke var Juan Mata, som dels har ett rörelsemönster som passar Arsenal men också har samma fina passningsspel och på så sätt skulle han kliva rätt in i laget och göra den skillnad som krävs. Nu blev han enligt uppgifter såld till ett Chelsea som kommer ha stor nytta av honom istället.

Vidare tänkte jag att om vi ser nyktert och realistiskt så är det inte typiskt Wenger att värva äldre spelare och då får man anpassa sig till den kategorin när man ser möjliga nyförvärv.

Jag tänkte direkt på Sevillas Ivan Rakitic. Han briljerade i Schalke 04 innan han och hans fantastiska högerfot blev värvad till värmen. Saken är den att Rakitic med hans skott, fasta situationer och förmåga att vara den drivande kraft dagens Arsenal törstar efter skulle göra mycket gott.

Han är dessutom bara 23 år gammal och är redan väldigt erfaren. Vidare duger det inte med den mittbacksuppsättning man har. Ryggraden på plan får inte vara så ojämn som den är och därför skulle Gary Cahill vara gjuten som en ny pjäs.

Dels för att det är bättre att värva en försvarsspelare som är van vid den engelska fotbollen men också för att han är 26 år och har en del år kvar samtidigt som han skulle kunna vara något för övriga att luta sig mot.

Sist men inte minst duger det inte att ha en skadebenägen Gibbs som startspelare i ett så utsatt läge som nu. Speciellt inte när Jenkinson är spelaren som är hans ersättare. Som en balans till Sagnas försiktiga offensiv skulle yrvädret från Chile gör underverk på andra kanten.

Det är givetvis Isla jag pratar om. Ytterbacken som tillsammans med nyblivna Barcelonaspelaren Alexis Sanchez hade lekstuga på Udineses kant förra säsongen.

Det finns många andra spelare som skulle kunna värvas till Arsenal. Som exempelvis Eden Hazard från Lille men i mitt tycke skulle Juan Mata vara ett väldigt mycket bättre alternativ. Han fick förra säsongen mycket erfarenhet av att ha ansvar för offensiven i Valencia. Det skulle minst sagt behövas i Arsenal denna säsong.

Kan se Wenger sitta på kammaren och önska att Premier League hade ett kollektivavtal att bråka om. Det hade gett honom, klubben och spelarna det andrum man behöver för innan transfersäsongen är slut är hela klubben just nu ett frågetecken.

Det enda utropstecknet just nu är alla miljoner på banken som kommit in och är på väg in. Alltid något i dessa tider av Financial Fair Play.

Emelie Ölander
radiosporten@sr.se