fotboll - allsvenskan

"Livsviktiga poäng står på spel"

3:19 min

Både Djurgården och IFK Norrköping ligger farligt nära en nedflyttningsplats. När lagen möts i kväll är det därför livsviktiga poäng som står på spel, enligt Richard Henriksson.

När IFK Norrköping och Djurgården möts i kväll på Nya Parken har bortalaget en match mindre spelad. Men just nu har lagen samma poäng – 22.

– Det är ett jätteviktigt möte. Det är bara att kolla på tabellen och se vilket läge de är i, då är ju varenda poäng livsviktig för att vara kvar i allsvenskan, säger Henriksson.

– Men man kan också tänka som så att de här klubbarna med en seger mot just en bottenkonkurrent kanske kan starta igång en riktigt bra trend, för det har båda de här lagen haft tidigare i allsvenskan.

IFK ligger på nedflyttningsplats och Dif precis över. Ner till Syrianska på nedflyttningsplats är det endast fyra poäng. Jumbon Halmstad är långt efter med sina tio poäng.

Kvällens motståndare har båda en trist trend bakom sig. Djurgården har fyra matcher bakom sig utan seger, medan IFK Norrköping har tre – senast blev det dock förlust med 0-5 mot Kalmar.

– Jag tror att det är två lag som känner pressen. Norrköping och Djurgården är två lag som historiskt sett är två av svensk fotbolls absolut största lag. Och även om Norrköping är nykomlingar så är det annorlunda för dem än till exempel Syrianska, de har ett krav på sig att hänga kvar med en stor arena och många supportrar, säger Henriksson.

– Och Djurgården ser fortfarande sig själva som en av de ledande föreningarna i Sverige, de har satsat väldigt mycket pengar i sitt lag och det bidrar till att det skapas en stor osäkerhet när det går dåligt.

Djurgården får i kväll tillbaka veteranen Mattias Jonson och lagets bäste målskytt Philip Hellquist.

– Mattias Jonson framförallt betyder väldigt mycket. Han gör inte så mycket mål längre men han jobbar otroligt hårt i anfallet och bidrar med mycket på det sättet. Han har också det som Djurgården saknar när han inte är med, att hålla i bollar uppe på topp och låta laget fylla på, säger Henriksson.


Sophie Gill
sophie.gill@sr.se