Underdogs har sin chans i början av säsongen

Tuppfäktarnas lag, Real Madrid, med den största tuppen av alla som ledare vann sin CL-match i veckan med försiktiga 1-0 borta mot ett lag som nätt och jämnt slagit ut Malmö FF i CL-kvalet. I helgen följde de upp den matchen med en förlust mot ett litet lag från Valencia vid namn Levante.

Hur är det möjligt för ett lag som Real Madrid att förlora mot Levante? Hur kunde Bayern München förlora mot Oscar Wendts Borussia Mönchengladbach i premiären när de nu går fram som en bulldozer?

Allt hör till ringrostigheten som spökar för de bästa lagen i inledningen av säsongen.

 Tänk själva att få samman en grupp spelare på 6 veckor. De bästa lagen samlas, drar ut på en världsturné och reser fram och tillbaka mellan tidszoner. Resandet gör att de får färre träningar tillsammans och för att inte slita för hårt på de bästa spelarna under en mindre viktig försäsong hinner den tilltänkta startelvan sällan spela fler en någon eller några matcher tillsammans innan det är dags för säsong.

 Det är inte konstigt att underdogsen skräller och skäller som galningar i inledningen av säsongen. Energin och hungern är så mycket större i just de lagen vid den tiden på säsongen. Topplaget har bara förväntningar att leva upp till och underdogsen har allt att vinna. Självförtroendet är dessutom helt orört. På något konstigt sätt är alla lag lika bra innan säsongen börjat ta form.

Därför får vi se Barcelona kryssa mot R. Sociedad, Real Madrid förlora mot Levante, Bayern M torska mot Mönchengladbach. Även Ligue 1 med PSG o co har råkat ut för samma sak.

Vilken får vi utse till ”Skräll nummer 1” hittills i inledningen av de bästa ligorna?Maila in till emelie.olander@sr.se eller kommentera nedan.

Emelie Ölander
emelie.olander@sr.se