damallsvenskan

Tränarna: Krymp damallsvenskan

1:30 min

En majoritet av de damallsvenska tränarna är positiv till förslaget om att krympa serien från tolv till tio lag, det visar Radiosportens rundringing.

– Jag tror att det är en av de åtgärder man måste göra för att på något vis säkerställa och utveckla kvaliteten på svensk damfotboll. Det blir ju färre lag som ska dela på de bästa spelarna, säger Malmös tränare Martin Sjögren till Radiosporten.

Förslaget blickar fram emot säsongen 2013 och beslut fattas den 25 november, men det finns flera kritiska röster mot de ökade reskostnaderna, behovet av större spelartrupper samt sportslig orättvisa.

Lagen kommer mötas tre gånger, hemma/borta och ja var då?, undrar Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir:

– Jag ställde frågan på en konferens i helgen och fick då svaret att de bästa lagen skulle få en extra hemmamatch. Det tycker jag är väldigt orättvist och dumt, säger hon.

I förslaget ingår också en tanke om att slå ihop norr- och söderettan.

Rent sportsligt är de damallsvenska tränarna positiva, men generellt sett tror de flesta att det aldrig skulle funka ekonomiskt med längre och fler resor för lagen.

Susanna Andrén
susanna.andren@sr.se

Martin Marhlo
martin.marhlo@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Fråga

Fakta: För och emot

För en krympning: Malmö, Djurgården, Hammarby, Göteborg, Piteå, Linköping, Umeå

Tveksamma: Örebro, Jitex

Emot: Dalsjöfors, Kristianstad och Tyresö

Källa: Radiosporten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.