fotboll

"Det låter onekligen intressant"

2:00 min

Bara kvinnor och barn på läktaren – det var Fenerbahces straff i matchen mot Manisapor i turkiska ligan. Något som kan tas upp i diskussionerna även i svensk fotboll och ishockey.

I går kväll slog turkiska Fenerbache Manisaspor med 1-0 inför 41 000 åskådare. Inget märkligt med om det inte var för att publiken bara bestod av kvinner och barn.

Fenerbache hade tidigare dömts att spela inför tomma läktare efter publikkravaller, men beslutet ändrades till spel inför just kvinnor och barn.

Skulle det här kunna vara ett alternativ för svensk fotboll stället för att döma lagen att spela inför tomma läktare?

– Det låter onekligen intressant och trevligt, just nu går det inte med det regelverk vi har men jag förstår varför man gör det, säger Khennet Tallinger, ordförande i Fotbollförbundets disciplinnämnd.

Tallinger vet inte om det är något Sveriges fotbollförbund skulle kunna införa i framtiden, men det är helt klart något man kan funderar över.

Anders Larsson i Ishockeyförbundets disciplinnämnd resonerar såhär kring saken.

– Som yttersta åtgärd kan vi döma spela inför tomma läktare eller reducerat åskådaråtal, däremot har vi aldrig haft en diskussion om vilka åskådare det skulle vara. Och defenitivt inte om ålder och kön, den frågan är helt ny för mig, säger Larsson.

– Det var en intressant aspekt som säkerligen kommer att komma upp i diskussionerna framöver, men det är inget som finns i vårt regelverk i dag.

Bo Johander
bo.johander@sr.se