Norrköping - Elfsborg 2-1

Blytung IFK-seger mot Elfsborg

0:57 min

Serietvåan Elfsborg kom på besök. Då tog IFK Norrköping ett jättekliv mot allsvenskt spel 2012. Seger med 2-1 (2-0).

Radiosportens Mats Strandberg valde lagens lirare:
IFK Norrköping: Bobbie Friberg da Cruz
Elfsborg: Stefan Ishizaki.

De positiva beskeden kom ett efter ett kort redan före avspark.

Först såg Mjällby till att Trelleborg inte kan kravla sig över kvalstrecket och passera Norrköping. Sedan strök sig landslagsmittfältaren Anders Svensson ur Elfsborgs startelva.

Han hade ont i magen.

Någon timma senare och hemmafansen befriades från alla former av sådana åkommor. Två avslut på mål räckte för lika många mål i första halvlek - och så var den värsta anspänningen i "måste-vinna-matchen" i bottenstriden som bortblåst.

Christopher Telo bröt in från vänster. När de flesta väntade sig ett inlägg, drog han till och bollen smet i en båge över Jesper Christiansen och in.

Fyra minuter senare (36:e) kontrade Norrköping blixtsnabbt. Martin Smedberg-Dalences inspel gick mot första stolpen. Dit nådde Gunnar Heidar Thorvaldsson före Andreas Augustsson och stötte in 2-0, hans åttonde allsvenska mål för året.

Svensson piggnade till lagom till andra (in för Oscar Hiljemark) och Elfsborg med honom. Stefan Ishizaki reducerade och en kvittering var flera gånger nära, men Norrköping höll undan. Tränare Janne Andersson var nöjd med segern, men vill inte ta ut ut någonting i förskott.

–Vi har en match kvar att spela själva och vi ska försöka ta poäng i den också. Ett bra kollektivt försvarsspel och en bra kampinsats har det varit en lång period här nu, det är en del i segern, sa han efter matchen.

Elfsborgstränaren Magnus Haglund tyckte att Elfsborg var det bättre laget på planen.

– Vi har en väldigt olycklig period efter dryga halvtimmen, vi tappar lite av den fina rörelse som vi har de första trettio minuterna. Målchanser kommer ur ingenting, från ingenstans. Vi har lite problem i laget, en mittfältare som har haft stora magproblem. Sett över hela matchen tycker jag absolut att vår prestation kunde ha lett till tre poäng.

Nu är Syrianska piskat att slå Malmö FF borta, annars är Norrköping klart för allsvenskt spel till nästa år redan på måndagskvällen.

Så var matchen:

90+4. Matchen är slut. IFK Norrköping tar tre viktiga poäng i bottenstriden. Laget har i praktiken säkrat det allsvenska kontraktet.

88. Elfsborg fortsätter jag kvittering, men Norrköping försvarar sig bra och hemmaspelarna offrar sig hänsynslöst i varje bollduell. Det märks att östgötarna spelar för att säkra det allsvenska kontraktet.

"Det är trångt för Elfsborg på Norrköpings planhalva, och därmed svårt att skapa heta målchanser", säger Mats Strandberg.

74. Nära 2-2 när Elfsborgs Lasse Nilsson får träff i straffområdet, men skottet täcks ut över kortlinjen.

"Det här kommer tända Elfsborg och kanske skaka Norrköping till en del", säger Mats Strandberg.

58. MÅL! 2-1. Elfsborg reducerar genom Stefan Ishizaki.

52. Elfsborg rullar runt och har ett stort bollinnehav, men är fortsatt oprecisa närmare straffområdet. Norrköping försvarar sig bra.

46. Andra halvlek är igång.

45+1. Första halvlek är slut.

45. "2-0 är för stora siffror i den här matchen just nu. 2-1 eller 2-2 hade mer speglat den första halvleken sett till spelet", säger Mats Strandberg.

36. MÅL! 2-0 till IFK Norrköping. Gunnar Heidar Thorvaldsson stöter in 2-0, snyggt framspelad av Sphetim Hasani.

"Telo drog till från cirka 30 meter och bollen gick in via ribbans underkant. Norrköping chansspelar och är stressade av Elfsborg men 1-0 är viktigt i bottenstriden", säger Radiosportens Mats Strandberg.

32. MÅL! 1-0 till IFK Norrköping. Christopher Telo bryter dödläget i matchen och ger IFK en oerhört viktig ledning.

24. Elfsborg har tagit över mer och mer av spelet och skapar flera mer eller mindre farliga hörnor.

9. Norrköpings Sphetim Hasani är nära att ge hemmalaget ledningen med en nick efter hörna. Men bollen träffar burgaveln.

1. Matchen är igång. Elfsborgs landslagsmittfältare Anders Svensson är magsjuk och ersätts av Martin Ericsson.

Norrköping - Elfsborg 0-0

Norrköping: Niklas Westberg - Bobbie Friberg Da Cruz, David Wiklander, Anders Wikström, Mathias Florén - Martin Smedberg-Dalence, Patru Racu, Astrit Ajdarevic - Christopher Telo, Gunnar Heidar Thorvaldsson, Sphetim Hasani

Elfsborg: Jesper Christiansen - Andreas Klarström,
Daniel Mobaeck, Andreas Augustsson, Johan Karlsson - Johan Larsson, Martin Ericsson, Stefan Ishizaki, Oscar Hiljemark, Niklas Hult - David Elm

Radiosporten/TT
fotboll@sr.se