Ett väloljat maskineri är ett som tål rotationer

Vi är halvvägs in i CL-gruppspelet och de ligor som spelar höst-vår har börjat ta den form som avspeglar verkligheten. De lag som saknar den viktiga bredden trupperna har svårt att hänga med i sina respektive ligor och samtidigt sätta avtryck i  CL, det blir ofta antingen eller.

 För lagen som har plånboken och därmed också spelarkvalitén för att vinna internationellt gör det medan de som har både spelarbredd- och kvalité roterar.

Hur väl ett lag kan rotera utan att det påverkar prestationen är en fingervisning om hur väloljat maskineriet är. Alltså hur helheten fungerar i nutid och hur den kommer att fungera lite längre fram i tiden.

Chelsea FC mötte kanske inte det tuffaste motståndet men om man ser till hur man vann är det mycket tack vare Villas-Boas coachning. Managern vilade spelare i senaste ligamatchen som skulle få starta igår. När det var dags för byten mot Everton bytte han ut tre av dem som inte skulle spela mot Genk och ersatte dem med tre spelare som tog plats i startelvan igår kväll. Ut med Mikel,Ramires,Mata och in med Romeu,Malouda,Anelka. Idel vinster i såväl liga som CL för portugisen, alltså.

Real Madrid vann övertygande mot Lyon. Nästan lika enkelt slog de Betis i helgen, då utan två av förgrundsfigurerna i Lyon-vinsten i startelvan. Båda målskyttarna Benzema och Khedira vilades i ligan och visst var det dem båda som var drivande mot fransmännen. Framförallt matchens lirare Benzema var avgörande för Mourinho med både mål och assist.

Manchester City är ett exempel på ett mindre väloljat maskineri där rotationen inte föll så väl ut som manager Mancini säkert hade hoppats.

Nasri, Silva och Dzeko såg tämligen tama ut alla tre mot Villareal. Trots att de hade förmånen att vila i ligamatchen i helgen och därmed förväntades vara de drivande krafterna i Citys anfallsspel var de långt ifrån så avgörande för laget som de borde. Spelet gick i stå och stundtals såg det krampaktiga spelet ut som det kunde göra i lagets sämsta perioder förra säsongen. Först när Aguero kom in fick City bättre spel och visst var det lagets viktigaste spelare som avgjorde på övertid. 

Borussia Dortmund är ett lag som misslyckats i såväl CL som i Bundesliga även om formen på hemmaplan förbättrats något. Kanske är det en alltför stor utmaning för Klopps mästare med Champions League.

Vi har exempel på lag som mer eller mindre spelat med samma elva hela tiden, och med tanke på att det är en säsong med många turneringar kan det straffa sig i form av sviktande form eller skador på de spelare som är allra viktigast. Ribéry i farozonen längre fram under säsongen?

Emelie Ölander
radiosporten@sr.se