Fotboll får bli min älskare på avstånd

Det har stått lite överallt, ”Landslagsspelaren slutar bara 22 år gammal”.  Fotboll har varit min drog och min älskare sedan jag var 5 år gammal, om man nu kan ha älskare vid den åldern. I svåra stunder har den varit min tillflykt och när fotbollen gått bra har man flutit som på moln. 

Jag har levt, andats och spelat fotboll under dygnets alla timmar och när jag sakta men säkert insåg att jag inte tyckte att fotboll var det viktigaste i hela världen började jag se vad jag offrade för min idrott.

Från att ha varit så enögd att jag sprungit intervaller på nyårsdagen och brunnit för vad jag gjort med fotbollen fann jag plötsligt mig själv i en sits där det helt enkelt inte var lika kul att träna för att spela.  När den känslan blev för stark för att jag skulle kunna ignorera den förstod jag – min kärleksrelation till fotbollen är inte vad den en gång var, det är dags att gå vidare.

Livet efter fotbollen handlar mycket om avvänjning. Man ska plötsligt klara sig utan den fina gemenskapen i omklädningsrummet och kicken man får av att vinna en match tillsammans med 20 andra människor.  Jag får väl hoppa bungy jump och köra riktigt fort med motorcykel på autobahn för att ersätta adrenalinet, där löser sig med tiden…

Fotbollen har gett mig mycket och jag vill ge något tillbaka. Hur, var och när vet jag inte men den kommer alltid vara en del av mitt liv. Som tur är kommer jag få min dos av fotboll som fotbollsexpert här på Radiosporten och livet efter fotboll kommer bli fint det med.

Det livet inleder jag för övrigt nästa helg när jag och min sambo åker till Rom. I januari ska vi åka snowboard och i vår ska det springas Göteborgsvarvet.

Livet i min kommande hemstad Göteborg kommer bli fantastiskt och jag kommer då och då se tillbaka på min korta karriär med glädje för vad den gav mig, på och utanför plan.

Emelie Ölander
emelie.olander@sr.se