fotboll - superettan

Sundsvall klart för allsvenskan

0:36 min

Sundsvall tog en direktplats till allsvenskan – trots förlust. Jönköping vände till 2-1, men med hjälp av Hammarby fixades den allsvenska platsen.

Gif Sundsvall hade råd att förlora med 2-1 mot Jönköpings Södra för att ändå knipa den andra allsvenska platsen, den första tog Åtvidaberg. Radiosporten pratade med överlyckliga Gif-spelare efter slutsignalen.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, det är underbart, säger Emil Forsberg.

– Det är gött. Det är så gött, säger Kevin Walker.

Sundsvalls tränare Sören Åkeby var lättad.

– Det var jobbiga minuter och slutsekunder men det gick vår väg och det tycker jag att vi är värda. Vi har jobbat hårt för det här, vi har gjort flest mål och släppt in minst mål och ändå blev vi inte klara förrän sista omgången. Men så är fotbollen. Vi ska vara stolta över det här, vi har gjort det fantastiskt bra i det stora hela, säger Åkeby.

Det stod mycket på spel för bägge lagen i den allra sista matchen av superettans säsong. Sundsvall jagade allsvensk direktplats och Jönköping ville ta sig om Hammarby och slippa kvala sig kvar.

I den första halvleken hade Sundsvall det mesta av spelet. Men Jönköping stack upp då och då i flera farliga kontringar.

Första halvlekens bästa målchans stod sundsvalls Ari Freyr Skúlason för när han vräkte sig fram på ett lågt inlägg. Men Helgesson i Jönköpings mål hann parera med en fin räddning.

Andra halvlek var bara tre minuter gammal när Skúlason revanscherade sig. Han kunde enkelt stöta in bollen med en bredsida i öppet mål, sedan Helgesson blivit överspelad av ett inlägg.

Jönköping var nära att replikera direkt, men Pär Cederquists nick på hörna gick ribba och över.

Med drygt 20 minuter kvar försökte Jönköping ändra på matchbilden med ett dubbelbyte och gå ner på tebackslinje. Och det betalade sig direkt.

Christer Persson mötte bollen och fick på en kanonträff. Målvakten var på den men orkade inte hålla den.

Jönköping tog sedan ledningen och klättrade upp ovanför strecket med ett mycket vackert mål. hrgota smekte in bollen i krysset på frispark.

Sundsvall jagade sedan hårt för en kvittering, men Jönköping höll undan. Tack vare Hammarbys sena mål mot Ängelholm är dock Sundsvall klara för allsvenskan.

– Det var kalabalik i slutet, vi visste ingenting. Men när vi visste att det var klart var det så jäkla skönt, säger Emil Forsberg.

Ängelholm får möta Syrianska i två kvalmatcher 27 och 30 oktober.

– Vi har en chans till så vi kommer snabbt tillbaka. Vi har haft ett bra mål hela året och har inte tänkt att sluta med det, säger Ängelholms Martin Andersen.

Radiosporten
radiosporten@sr.se