Dagens Manchesterderby – det största på 25 år

Ett derby blir inte bättre än såhär. Redan sedan innan är det prestige, ära och heder på spel. En vinst i ett derby kan i vanliga fall rädda en säsong för ett lag, idag avgör en vinst vem som går upp och blir ”top of the table” och därmed tar ett litet grepp om Premier League.

Manchester City har inte startat ligan såhär bra sedan slutet på 1800-talet, då förstår ni att laget som United såg som lillebror har vuxit upp hastigt och olustigt. De har vuxit upp och blivit så stora att de är med och tampas i Champions League och när det viskas om vart PL-bucklan hamnar verkar många vara övertygade om att det blir inom staden Manchesters gränser.

Sir Alex Ferguson kallar Manchesterderbyt det största under hans 25 år på Old Trafford. Idag är det alltså fotbollsgodis av yppersta klass på menyn och jag ser fram emot mycket men det finns vissa dueller som kommer smaka extra gott.

Vincent Kompany vs Wayne Rooney

Kompany är numera kapten i City och han har växt med bindeln runt armen. Han är ruggigt stark i närkampsituationer och är sällan nöjd med att bara hålla en anfallsspelare felvänd. Helst ska han sänka spelaren och ta bollen också. Han har lyckats bra med det hittills under säsongen men när han idag möter en Rooney som på egen hand kan underhålla fyra försvarare men kanske får lyxen att ta sig an Kompany i en mot en-dueller så blir det spännande att se vem som går därifrån som vinnare.

De Gea vs Dzeko

Senaste gången lagen möttes var i Community Shield i början av säsongen. Då var De Gea så grön man kan bli i United och han gjorde en del avgörande misstag, bland annat släppte han in ett tämligen enkelt skott från Dzeko. Han har dock spelat upp sig sedan dess och idag har han chansen att ta en personlig revansch, det kan bli avgörande för matchen.

Silva vs Silva

Efter att ha inlett säsongen lysande var han som mest osynlig när han som bäst behövdes i veckans Champions League-match mot Villareal. Han och Aguero är de spelare som ska bryta mönstret när man kört fast och som tur är kom Aguero in och gjorde det på övertid mot den spanska ubåten men Silva har flera nivåer till i sig. Nu är det dags att plocka fram dem.

Vi kommer bevaka matchen extra mycket i dagens Sportextra där ni bland annat även får höra om helgens snackis och Milans försök att ta sin första bortavinst mot Lecce på 10 år. Kanske kan Zlatan vända trenden.

 Tune in så hörs vi!