Helsingborg-AIK 1-1

HIF fick äntligen sitt guld

De redan klara SM-guldmedaljörerna Helsingborg avslutade allsvenskan med ett oavgjort toppmöte med serietvåan AIK. Efteråt utbröt vild glädje och champagnefirande.

 Radiosportens Gunnar Brink utser Lagens lirare:
Helsingborg: May Mahlangu
AIK: Alexander Molosevic

 Helsingborg-AIK 1-1

– Helsingborg är värdiga vinnare, kommenterar Radiosportens fotbollsexpert Ralf Edström.

– En av mina stora drömmar var att få spela i HIF och sedan när jag har fått göra det var nästa dröm att vinna SM-guld. Sedan att man får göra det här hemma på Olympia inför den här fantastiska publiken det är få förunnat och en helt fantastisk känsla, säger HIF-målvakten Pär Hansson. 

Det kommer att blir kortege genom Helsingborg ikväll och Pär Hansson hoppas på firande natten lång.
– Det ser ut som att det kommer att bli fullt på stan ikväll, det ska bli helt fantastiskt.

– Det är fantastiskt att få vara med på den här sista hemmamatchen och att vi kan prestera så bra som vi gör, det är jag stolt över, säger Helsingborgs tränare Conny Karlsson.

Men Conny Karlsson tänker också på framtiden och Champions League-kvalet som väntar nästa år.
– Vi har en ambition om att förstärka, inte för att vi tycker att det här laget är dåligt utan för att efter en sådan här säsong kan man behöva lite mer konkurrens, säger HIF-tränaren.

För AIK:s del innebar dagens oavgjorda resultat att laget tog andraplatsen i årets allsvenska och därmed får kvala till Europa League.

När det gäller själva matchen var det AIK som började bäst med ett mål redan i den tredje matchminuten.

"Ett väldigt bra skruvat inlägg som direkt hittar pannan hos Helgi Danielsson som nickar in bollen intill den vänstra stolpen hos Pär Hansson och han var rätt chanslös på den", säger Radiosportens kommentator Gunnar Brink.

Men Helsingborg ville avsluta årets allsvenska på topp och i den 42:a spelminuten kom kvitteringen från HIF:s anfallare Alvaro Santos.

1-1 verkade vara ett resultat som både lagen kunde acceptera och i slutet på matchen rullade båda lagen bara bollen runt runt och lät tiden ticka iväg. När matchen var slut vällde HIF-supportrar in på planen och champagne sprutade åt alla håll trots att ju SM-guldet varit klart sedan ett par veckor.

Radiosporten
radiosporten@sr.se