allsvenskan

Hamrén: "Hif är värda guldet"

2:22 min

Enligt Helsingborgs Mattias Lindström ska SM-guldet nu firas "på riktigt". Radiosporten sammanfattar allsvenskan med hjälp av tränare, experter, Erik Hamrén och Lars-Åke Lagrell.

Helsingborg vann SM-guld för flera veckor sedan, Elfsborg och AIK var redan klara för Europa league-kvalet, vi visste tidigare i veckan att Syrianska får kvala för att hålla sig kvar i allsvenskan och likaså att Halmstad och Trelleborg får spela i superettan nästa säsong.

När sista omgången i allsvenskan inte gäller speciellt mycket, vad passar då bättre än att sammanfatta säsongen?

AIK (2 – klart för Europa league-kval)

– För mig är AIK den största positiva överraskningen, säger förbundskapten Erik Hamrén.

Djugården (11)

Djurgården fick avsluta säkrade till slut en allsvensk plats, men det satt långt inne. I sista matchen avtackades Mattias Jonson och målvakten Pa Dembo Touray. 

Elfsborg (3 – klart för Europa league-kval)

– Vi har haft högre målsättning att slåss om den ädlaste medaljen. Topp tre är styrelsens målsättning från början men vi vill nå högre, men i år blev det inte så. Vi har inte haft den kontinuittetn som ville ha, vi har släppt in för många mål, säger Mattias Svensson, biträdande sportchef.

Gais (5)

– Gais har haft en lyckad säsong och hamnade på den övre halvan. Wanderson och Mervan Celik har varit stjärnorna med 10 respektive 14 mål.

Gefle (9)

– Vi har uppfyllt vårat mål att komma bland de tio bästa. Första halvan var jättebra, bara två förluster på de första 15 matcherna. Tyvärr blev det en period med sex matcher och noll poäng mitt i, säger Gelfes tränare Per Olsson.

IFK Göteborg (7)

– Vi är verkligen inte nöjda, vi vill vara med och slåss om medaljerna hela tiden. Vi har inte levererat på den nivån vi velat. När reslutaten inte går med så påverkar det, säger sportchefen Håkan Mild.

– I inldeningen var det tufft, men killarna och ledarna jobbar sig upp efter fyra förslutster på ett bra sätt, men sedan har vi inte lyckats hålla den nivån vi ville. Vi skulle behöva ett snabbare pssningsspel som är mer vägvinnande, vi har haft ett förvarsspel som inte varit tillräcklgit bra.

Halmstad (16 – ner till superettan)

– Det är en gruvlig besvikelse, men vi var beredda på det här. Jag har varit en hängiven supporter i 60 år. Den nye tränaren hade byggt sina funderignar kring Ivan Diaz men så blev han skadad och det gick inte som det skulle och då gick det utför, säger Radiosportens expert och HBK-supportern Björn Hellberg efter 22 förluster i år.

Helsingborg (1 – klart för Champions league-kval)

– Hela stan kommer att fira, det blir fantastiskt, säger spelaren Mattias Lindström inför kvällens fest.

– Man kan göra en sportslig och ekonmisk satsning som passar varandra, säger sportchefen Jesper Jansson om de sålda stjärnorna mitt i säsongen.

– Jag tycker att Helsingborg är värda guldet, säger förbundskapten Erik Hamrén.

BK Häcken (6)

– De sista tre åren har vi haft bra placeringar. Vi gjorde en del förändringar för några år sedan och efter det har vi jobbat med 15-20 punkter som vi vill förbättra. Nu har vi en punkt kvar och det är arenafråga, säger BK Häckens sportchef Sonny Karlsson.

Kalmar FF (8)

– Varken Kalmarborna eller vi är väl helt nöjda, sedan kanske man kan leta orsaken till den något svajiga säsongen i arenan (nya Guldfågeln arena). Det blev väldigt mycket fokus i våras på arenan, alla i föreningen fick jobba hårt med det. Det kanske fick till föjd att fotbollen blev lite lidande, säger Kalmar FF:s lagledare Ola Ragnarsson.

Mjällby (10)

Ska Patrik "Bagarn" Rosengren fortsätta?

– Patrik har haft en fantstik tid sedan han kom tillbaka fårn Kalmar, han är en av Sveriges bästa mittbackar och naturligtvis vill vi att han ska fortsätta en säsong till, säger lagets sportchef Tomas Andersson Borstrand.

Malmö FF (4)

– Det finns ingen möjlighet att göra något annorlunda än det vi har gjort i år, vår målsättning var att hamna så högt som möjligt. Sedan har olika faktorer spelat roll, vissar perioder kanske man behöver en inkörsperiod för vissa plus att vi har haft matcher inställda. Utifrån det får man nog vara ganska glad, säger Malmö FF:s Leif Engqvist.

 

IFK Norrköping (13)

IFK Norrköping låg länge i riskzonen för kval men säkrade spel i allsvenskan före den sista omgången. Med 14 förluster på 30 matcher kommer man inte längre.

Syrianska (14 – få kvala)

– Det har varit upp och ner, det var en ganska tung säsong i början. Fram till september helt enkelt, med tanke på de skador vi haft och det oflyt vi haft. Vi ska inte skylla ifrån oss. Nu börjar vi komma igång igen, det gäller att kämpa vidare – inget annat, säger Syrianskas sportchef Ghayath Moro.

– Det krävs några bloddroppar och blåmärken för att stanna kvar i allsvenskan och vi är beredda att göra det.

Trelleborg (15 – ner till superettan)

Redan före den sista omgången visste Trelleborg att spel i superettan väntar nästa säsong. Det har blivit 19 förluster på 30 matcher.

Örebro (12)

Örebro har inte haft en särskilt lyckad säsong med 16 förluster på 30 matcher. Men det blir spel i allsvenskan nästa säsong.

Lars-Åke Lagrell

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se