Foto Fredrik Persson / SCANPIX
Tyskland - Sverige 0-1

Lotta Schelin: "Det var lite oflyt"

Det blev förlust för det svenska damlandslaget i den första landskampen sedan VM-bronset i somras. Vänskapsmatchen mot Tyskland, i Hamburg, slutade 1-0, efter mål av inhopparen Alexandra Popp.

Tyskland misslyckades i sitt hemma-VM i somras - då Japan blev för svåra i kvartsfinalen - men i kvällens vänskapsmatch mot Sverige gick de segrande av planen.

Första halvlek började svagt och det svenska laget visade inte alls samma tempo som i somras. Lotta Schelin spelade tillsammans med Madelaine Edlund på topp men hade svårt att skapa lägen. Efter tjugo minuter försökte sig Schelin på ett skott mot mål men vinkeln var för dålig. Tyskorna skapade inte heller mycket och den första halvleken blev mållös.

”Det är just nu lite avslaget spel, tyskarna pressar inte speciellt hårt! 0-0 speglar verkligen matchen, den är rentav lite tråkig” sa Radiosportens kommentator Paul Zyra i slutet av den första halvleken.

Andra halvlek började piggare. Sverige bytte två spelare - ut med Antonia Göransson och Nilla Fischer och in med Lisa Dahlkvist och Johanna Almgren. Efter 60 minuter pikade matchen - Tysklands inhoppare Alexandra Popp sköt bollen i mål efter en retur på ett stolpskott. Hemmalaget jublade. Några sekunder senare var tyskorna nära 2-0, men bollen gick strax utanför. Minuten senare kom Sveriges chans; Lotta Schelin fick bollen och sköt i ribban. Mycket nära kvittering!

– Det är klart att man önskar att man kunnat trycka ned den några centimeter, då hade den suttit liksom, det var lite oflyt. Det är tråkigt när man kan reducera och få 1-1- i det läget, sa hon om målchansen.

Men det blev inga fler mål i Hamburg och Tyskland vann matchen med 1-0. Sverige gjorde ingen jättebra match och Tyskland tog över i andra halvlek. Sverige gjorde ytterligare  fyra byten; Jessika Landström, Linda Sembrant, Suanne Moberg och Annika Svensson fick också känna på bollen. Förbundskapten Tomas dennerby var nöjd trots förlusten.

– Jag är glad för att prestationen ändå var väldigt bra, en fullt jämn match där vi faktiskt har två frilägen och ett skott i undersidan av ribban. Och den nivån på målchanser lyckas inte Tyskland skrapa ihop. Det som gör oss lite ledsna är att vi släpper in ett mål på en fast situation, och det är alltid lite tråkigt. Sett över matchen och sett i spelet tycker jag att vi borde haft en poäng med oss i alla fall.

Tyskland-Sverige 1-0((0-0))

1-0 Alexandra Popp (60).

Varning, Sverige: Therese Sjögran.

Publik: 12 183.

Sverige (4-4-2): Hedvig Lindahl - Lina Nilsson (Annica Svensson 74), Charlotte Rohlin, Sara Larsson (Linda Sembrant 74), Sara Thunebro - Antonia Göransson (Johanna Almgren 56), Caroline Seger, Nilla Fischer (Lisa Dahlkvist 56), Therese Sjögran (Susanne Moberg 85) - Lotta Schelin, Madelaine Edlund (Jessica Landström 64).

Caroline Lagergren
caroline.lagergren@sr.se

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".