1 av 5
2 av 5
3 av 5
Foto: Emelie Olander
4 av 5
Foto: Emelie Olander
5 av 5

Zlatan nickade in två medan vi höll för öronen

AS Roma vs AC Milan. I 2-3 matchen där Zlatan gjorde två mål med huvudet men inte sådär fasligt mycket annat i världsklass fick vi ändå en upplevelse utöver det vanliga.

 Det började bra med fantastisk stämning med 44 000 på läktaren och hemskt mycket flaggor.

 Det fortsatte tyvärr med smällare och risk för hörselskador. Vi hade placerat oss precis bredvid Milans bortaklack och även om vi inte stod i den notoriska Curva Sud, där hardcore-romanistas står, så var stämningen minst sagt hätsk mellan passionerade romanistas och de lika engagerade milanistas. Har ni inte sett en italienare gestikulera på en fotbollsmatch har ni missat något för det är stor underhållning.

När det vankades line-up och matchen skulle blåsas igång var stämningen som bäst. Hela stadion ställde sig upp och vart man än såg var det en uppsträckt halsduk i Romas färger och varenda människa (undantag: de svartröda) sjöng unisont ”Roma, roma, roma…” Rysningarna i den stunden var inte att leka med.

 Hemmalagets fans i Curva Nord stod större delen av matchen åt Milan-klackens håll och gjorde såhär… (Japp, det är fingret de ger och det förekom en hel del censurerade gester till).

Matchen var bara barnet när det kastades in smällare från Milan-klackens håll, vi satt precis där den damp ner och det var nog tur för oss att vi hann hålla för öronen för annars hade vi åkt hem med ett ringande i öronen i bästa fall och hörselskador i värsta fall.

Vi tog oss därifrån och satte oss lite högre upp och en bit liten bit bort. Smällare började kastas mellan fansen och innan vi hunnit se första målet var vi uppe i 7-8 stycken. Det gjorde att barnfamiljen på fyra personer som satt framför oss fick nog och gick hem eftersom sonen i den italienska familjen tyckte det var så obehagligt.

Till skillnad från Sverige är det vardagsmat i Italien och att matchen ska stoppas är det inte tal om. Tyvärr har Serie A svårt att få bukt med dessa problem, trots att vi på vägen in fick visa legitimation och biljett med namn på (samt bli visiterade två gånger) fick detta konsekvensen att en del gick hem från matchen.

De flesta stannade såklart kvar på matchen men när många klubbar kämpar för att få mer folk till arenorna med bland annat lägre priser för kvinnor och äldre så är det olyckligt för varje besökare som väljer att lämna arenan av en så tråkig orsak.

Spelmässigt märktes det för Romas del att det till stora delar är ett nytt lag med en ny tränare som infört en del kortpassningsspel á la Barcelona. Att före detta spelare och B-lagstränaren Luis Enrique skulle införa influenser från blaugrana var kanske ingen överraskning men att Pjanic, Pizzaro och Gago redan kan få det att funka så bra stundtals på mitten är imponerande. Det var alltså väldigt underhållande när det fungerade men i slutändan vägde Milan (och Zlatan) för tungt, två mål från svensken blev avgörande för en match var som mest spännande när Romas Burdisso nickade in 1-1.

Konstigt nog valde vår sektion att fira den fina kvitteringen med att (som vanligt) vända sig mot Milan-klacken och skicka iväg en och annan obscen gest.

När Bojan gjorde 2-3 i 88e minuten var det mer ett tröstmål än något annat men vi vände ändå hem med ett leende på läpparna efter att ha smakat på Zlatan-mål, stämningen på Olimpico och rök efter alla smällare.

 Åk till Rom och se Roma om ni kan, det finns ställen där det är närmre fullsatt än i lördags men stämning var det gott om och staden är inte så pjåkig den heller.

Emelie Ölander
fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".