Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.
fotboll - damallsvenskan

Piteå riskerar nedflyttning

Kommunchef: "Vi vinner publikligan men har inte godkänd kapacitet"
8:38 min

Piteå kan tvingas betala tio miljoner kronor för att få stanna kvar i damallsvenskan. Detta på grund av Svenska fotbollförbundets nya arenakrav.

Enligt de uppställda kraven för arenor inom svensk fotboll, där standarden stegvis ska öka fram till 2014, ska klubbar i Damallsvenskan erbjuda sittplatser under tak för minst 1 000 personer. Det är 600 fler än i dag.

Det innebär att kommunen nu måste investera i arenan för att den ska hålla för allsvenskt spel. Investeringar på minst tio miljoner kronor krävs om förbundets långa kravlista ska kunna uppfyllas till 2014.

Annars kan Piteå IF i förlängningen mista sin plats i högsta serien.

– Det vi saknar i de här kraven är den lokala flexibiliteten, behoven för Piteå. Det är helt enkelt inte vettigt att mindre klubbar som Piteå ska ha de här kraven, säger Per Lenndin, avdelningschef på kultur och fritid i Piteå kommun.

– Vi vinner publikligan för andra året men vi har ändå inte godkänd kapaciteter, för att vi har för lite kapacitet. Vi kan ta in uppåt 3000 åskådare.

Men Robert Lindström, ordförande i Norrbottens fotbollsförbund, tycker att segern i publikligan ska ses som ett tecken på att klubben bör bygga ut.

– Arenaidrott i dag är service till publiken och sponsorerna. Piteå vann publikligan med över 1500 åskådare och bara 400 ryms under tak. Det måste byggas ut. 

Radiosporten
fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".