foto: Scanpix
svenska cupen

Bergstrand: "Cupen passar oss"

Nanne Bergstrand: "Nu är det vår tur"
4:13 min

För 70:e gången ska svenska cupen för herrar avgöras. Kalmar FF gästar Olympia och hoppas bärga sitt fjärde cupguld.

– Det här är tredje finalen på fem år och det är vi oerhört stolta över, säger Kalmars tränare Nanne Bergstrand.

– Cupen är vinna eller försvinna och det ställer allt på sin spets. Det verkar som vi gillar den här metala utmaningen för vi är bra på detta.

Kalmar tog sig till final genom att slå ut Göteborg i semifinalen. I seriespelet slutade Kalmar i mitten av tabellen, något som Nanne Bergstrand säger berrodde mycket på skador.

– Flera av våra spelare kom efter träningsmässigt, men sen kom ett landslagsuppehåll och då kunde vi träna ikapp. Vilket syntes under avslutningen av allsvenskan då formen stegrats uppåt. Hoppas vi kan fortsätta på den vägen mot Helsingborg.

Oavsett hur det går i cupfinalen är båda lagen klara för internationella matcher nästa sommar. Helsingborg får kvala till Champions League som seriemästare och Kalmar får kvala till Europa League.

Vinner Kalmar cupfinalen står de över till andra omgången i kvalet annars blir det ytterligare en kvalmatch nästa sommar för deras del.

– Klart jag föredrar den andra kvalrundan, men det är titeln som är dragkraften.

– En europaplatsen lever inte kvar så länge. Däremot titeln. En titel lever kvar i alla tider och det är den vi vill ha, säger Nanne Bergstrand.

Lagen har mötts två gånger i seriespelet i år. Båda gånger har Helsingborg avgått med en udda målsseger. Enligt Nanne Bergstrand har det handlat om små marginaler i matcher som kunnat sluta hur som helst.

– Helsingborg är ett lag som varit ganska intakt under de senaste två åren och de har inte förändrat sin trupp särskilt mycket. Vi förlora knappt i år. Förlora inget möte förra året. Nu är det vår tur.

Alexander Klaar
alexander.klaar@sr.se

Jan Rindstig
jan.rindstig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".