"Tyvärr för deras del dök Messi upp"

Följetongen med de jag inför säsongen utnämnde till de mest spännande tränarna att följa under säsongen kommer pågå under hela säsongen. Dortmunds Klopp, Chelseas Villas-Boas och Athletics Bielsa har alla varit på tapeten i veckans europamatcher samt helgens ligamatcher.

 Jürgen Klopp och hans Dortmund låg sist i sin CL-grupp inför veckans matcher. De hade ett kryss mot Arsenal som enda poäng efter förluster mot Olympiakos och Marseille. Klopp bedyrade dock att trots sistaplatsen i gruppen hade de chans på åttondel ändå. Varför? Jo för att de nu skulle få spela två av tre resterande CL-matcher hemma på Westfalenstadion där har stöd av en nästintill fullsatt arena varje gång.

Mycket riktigt stöttade de 66 000 fans som kom och Dortmund lyckades gå från sistaplats i gruppen till att ha allt i egna händer.

5-1 mot Wolfsburg och demontränaren Felix Magath kan få Klopp att drömma stort medan 1-3 mot Olympiakos i förra CL-matchen vittnar om att maskineriet inte är lika svårstoppat som förra säsongen. Än.

Marcelo Bielsas Athletic Bilbao gav Barcelona något att fundera över i söndagens sena match. Så sent som till 90e minuten hade de en 2-1 seger att stoltsera med. Tyvärr för deras del dök Messi upp och kvitterade. Surt men det är på ett sätt ett styrkebesked att man kryssat mot lag som Barcelona och Valencia samtidigt som en 9e plats i ligan är lägre än vad klubben siktar på.

Siktar man högt får man ha tålamod och laget har trots allt vunnit mot storsatsande PSG i Europa League och är obesegrade i de senaste 10 matcherna. Athletic är alltså, minst sagt, på rätt väg med Bielsa.

Chelsea och André Villas-Boas har inte haft en helt smärtfri inledning på deras äktenskap. Det brukar ta sin tid för en ny manager att sätta sina idéer på ett nytt lag. I Villas-Boas och Chelseas fall innebar hans idéer om att spela att man gjorde en 180-graders vändning. Att gå från att värdesätta possession och spela mer i sidled till att plötsligt gå rakare mot mål och söka mer passningar i djupled än sidled kan man förstå att det blir en lite längre startsträcka.

Att det däremot får spelare att tappa fattningen (som de gjorde i matchen mot QPR) och tappa form så som de gjort med förluster mot QPR och Arsenal samtidigt som de kryssar mot Genk i CL. Det är under all kritik.

Jag tror stenhårt på att Villas-Boas är mannen att förnya ett Chelsea vars spelidé och ryggrad blivit långsammare med åren. Förhoppningsvis orsakar inte ägare Abramovitjs krav om direkta framgångar att Chelseas nya manager går in i väggen. Det vore synd om en så spännande tränare inte gavs tid och rum för att sätta sin prägel.

Emelie Ölander
emelie.olander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".