Diamantbollen till Schelin

Lotta Schelin: "En fantastisk helhet"
1:24 min

Anfallen Lotta Schelin blev vinnare av Diamantbollen - årets kvinnliga fotbollsspelare.

Motiveringen löd: "2011 års Diamantboll går till en världsspelare som med sin speciella lyskraft inspirerat omgivningen och stått för avgörande insatser när det som mest behövts".

Schelin var storfavorit att ta hem utmärkelsen. Hon vann även pris för Årets anfallare.

– Det bästa året för mig. Inte bara personligen, utan hur man har känt sig i klubben och landslaget och vad vi har uppnått tillsammans. Det är en helhet som har varit helt fantastisk, säger hon till Radiosporten.

Och hon är garanterat inte mätt med det här.

– Det finns fler Champions legauetitlar att vinna. Jag har aldrig vunnit en OS- eller EM-medalj, säger hon.

Vad kommer du att minnas framförallt av 2011?

– Bronsmatchen och Champions league-finalen. Det är två grymma känslor med två olika lag. Med fantastisk lagkänsla i bägge lagen, det är det som är så otroligt kul, säger Lotta Schelin.

Hur stort är det att vinna Diamantbollen jämfört med Champions league?

– Det är fantastiskt, det är det största jag kan vinna i Sverige individuellt sett. Men det är en helt annan grej att vinna tillsammans med ett lag. Det är inte för inte man utövar en lagidrott, det är ändå någonting extra, säger hon.

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson tycker att Lotta Schelin var ett självklart val.

– Det var kanske det mest självklara priset som delades ut den här kvällen. Hon har haft ett otroligt år, hon vann ligan med Lyon, hon vann Champions league och var en av de bästa spelarna i finalen. Och det var hon som ledde fram Sverige till VM-bronset, säger han.

Radiosporten
radiosporten@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".