I kväll börjar den blågula resan till EM

Det är här och nu Hamrén skjuter igång vår blågula resa till EM

Bli inte lurade av att det är mer än sex månader kvar till premiärmatchen. Idag börjar arbetet med att få en homogen grupp spelare att gå ut på plan i Polen/Ukraina med en och samma målbild i huvudet. Sverige i vinnarstolen.

Om svenska herrlandslaget i fotboll är en raket så är Hamrén gnistan, Zlatan krutet och Mellberg kåpan. Det är vår grund till framgång. Som fotbollsfundamentalist med blågult hjärta är dem prio ett, utan den trion i toppform blir det inga mäktiga stjärnsmällar i vackra färger på den polsk-ukrainska himlen.

Hamrén har gått ut och sagt att han börjar forma laget nu, att man lämnar öppet för att det kan tillkomma en och annan spelare men i övrigt är det mer eller mindre dagens trupp som ska glimra på den stora europeiska scenen.

Helt rätt, dels för att han är en tränare som betonar vikten av att alla drar åt samma håll utanför plan och ser det som en förutsättning för att man ska göra det på plan. Dels för att det vore vansinne att testa en hel drös nya truppspelare till Danmark och England-matcherna.

Då skulle vi kasta bort den arbetstid vi fick med att komma bästa tvåa för medan de andra tvåorna i kvalgrupperna ska genomlida ett ångestfyllt kval innan de kan börja drömma om framgångar internationellt kan vi sätta oss ned idag, med ett blankt papper och börja skissa.

Min startelva i på ett blankt papper i fantasin, där alla är i toppform, sett från senaste uttagningen:

Elmander

Bajrami-Ibrahimovic-Larsson

Källström-Elm

M.Olsson-Mellberg-J.Olsson-Lustig

Isaksson

Elmander framför Toivonen för att han är bättre att inleda ett mästerskap med, Toivonen i form är ruggigt stark medan en Elmander inte behöver vara i form för att vara en vagel i ögat på motståndarna. Läge för Ola att komma in när Johan slitigt sönder motståndet, om inte innan.

Bajrami har stått i kylan och andats ångor under hösten men man ska ha kort minne om man glömmer hans glittrande vår i landslaget. Han skulle vara nästintill den enda på plan som kan ta sig förbi sin försvarare en-mot-en. Det är en spetskompetens i Sverige så den behöver vi. Kan han slipa till sitt försvarsspel också är han given, om i form.

Kanske ska Svensson in i elvan men det beror helt på vilken fotboll både Elm och Larsson presterar kommande vår. Om Svensson ska in puttas Elm ut på kanten, Larsson utanför plan (eftersom Bajrami har den där spetskompetensen vi pratade om). Det skulle svida att tappa Larssons fot på fasta situationer. När just fasta situationer kan bli avgörande i jämna matcher vill vi har honom på plan då det vankas hörnor och frisparkar.

Jonas Olsson skulle kunna vara en stor ledare i landslaget, om han skulle ta för sig lika mycket där som han gör i West Bromwich. Maken till ledaregenskaper från den gamla goda tiden har man knappt sett. Han skövlar, gapar, pekar, brinner och med tiden har han även lärt sig värdera. Skulle kunna bilda ett mittbackspar tillsammans med Mellberg som får oss att älska och motståndarna att hata.

Mästerskap är alltid att se fram emot, ännu mer när Sverige är med men frågan är om det inte pirrar till lite extra nu när Hamrén ska leda Sverige under sitt första mästerskap.

Längtan är redan här, ge oss stora färgsprakande stjärnsmällar att drömma om.

Emelie Ölander
fotboll@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".