Foto: Scanpix och Svenska grafikbyrån
fotboll - herrlandslaget

"Ett bra test för Sverige i kväll"

Richard Henriksson: "Det är dags att vinna"
1:36 min

Richard Henriksson vill se ett vassare anfallsspel i kväll mot Danmark – kombinerat med det lyckade försvarsspelet Sverige spelade mot Holland.

I kväll börjar svenska landslaget sin väg mot VM. Sverige möter Danmark på Parken och förbundskapten Erik Hamrén går för seger.

– Därigenom kommer det att bli hett av flera anledningar. I den svenska startelvan finns det spelare som behöver imponera för att stanna i elvan eller ens vara med i EM-truppen, säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

– Sedan är det här ett bra test för Sverige, hur står vi oss mot ett annat EM-klart land som Danmark är. För att inte tala om prestigen, vi har förlorat två gånger i rad mot danskarna – nu är det dags att vinna mot dem.

Är inte Danmark ett bättre fotbollslag än Sverige på pappret?

– De har haft en bättre höst, de slog Portugal hemma och Norge på ett väldigt imponerande sätt. Tittar man på hur landskampsåret 2011 har sett ut så är Danmark ett bättre lag än vad Sverige är.

Frågan är om Sverige ska spela anfallsfotboll, som gått sådär, eller försvarstaktik som var lyckat mot Holland.

– Jag tycker att en kombination vore bäst men det jag ser helst är att just försvarsinsatsen som var mot Holland är på samma vis i dag. Och att de förhoppningsvis kan bygga på det med ett lite bättre anfallsspel än mot Holland. Då blev vi ju också tillbakapressade, det kommer vi inte bli på samma sätt i kväll.

Zlatan Ibrahimovic vill helst spela längst fram och ha Johan Elmander bakom sig. Rätt uppställning tycker Henriksson.

– Ja, det tycker jag. Men det är också den största spelmässiga utmaningen i kvällens match, att nu äntligen få det samarbetet att fungera. Att få ut det bästa av Zlatan men också att få ut det bästa av Johan Elmander, vi vill ju se honom på samma vis som mot Holland för någon månad sedan, säger Henriksson.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Dag Malmqvist
dag.malmqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".