"Mourinhos storhet visar sig inte på taktiktavlor"

José Mourinho är inte det han själv kallar sig, the special one, för att han ställer upp med en 4-2-3-1 uppställning...

...där försvaret ser lika ointagligt ut som anfallen ser ostoppbara ut.

Inte heller ligger hans storhet i hur han manipulerar media, och motståndare, eller hur han coachar matcherna.

Nej, Real Madrids högsta höns är så speciell och mäktig av två anledningar; 1. Han ser till att ta makten över hans lag, även om det innebär att hans chef, som klubbdirektören Jorge Valdano i Real, får sparken. 2. Han använder sina manipulativa sidor för att vinna gränslös lojalitet hos hans spelartrupp.

Fria händer, många miljoner till spelarköp samt en lojalitet hos spelarna som står i paritet till den inom det militära, är Mourinhos framgångsrecept.

Är du gammal spelare vet du hur hopplöst det kan vara att ledas av en tränare som är kompetent och borde vara en sjukt bra tränare, men som fallerar när det gäller att få en grupp att dra åt samma håll. Alltså åt det håll han eller hon vill.

Har du haft en chef kan du känna igen samma sak där. En kompetent chef som är handfallen när det kommer till de sociala relationerna sinsemellan gruppmedlemmar, men framförallt den mellan personal och sig själv är lika frustrerande som det är slöseri med kompetens.

Anledningen till att Mourinho och Real Madrid kommer bryta Barcelonas dominans i år är för att han har spelare som skulle snurra på huvudet om han sa att det var vad som krävs för att på smaka på segerns sötma.

Den övertygelsen är samma som får mirakel att ske och om det är ett sådant som krävs i kvällens El Clásico, så är det ett sådant ”the special one” fixar.

Emelie Ölander
emelie.olander@sr.se