De spanska assistkungarna avgör kvällens kamp mellan London och Manchester

Förra året slog Chelsea FC till med 2 mål mot Manchester Citys 0 i mötet på Stamford Bridge. Den säsongen var Manchester City fortfarande ett lagbygge av pengar som ännu inte hittat sin väg och Chelsea var fortfarande högt uppe på framgångens berg, trots att de inte stod att känna igen från tidigare år.

Denna säsong är det annorlunda på många sätt, City fann sin väg, som visade sig vara en motorväg medan Chelsea, som skulle hamna 13 poäng bakom serieledarna vid en förlust ikväll, förtvivlat försöker hänga sig kvar i toppen av såväl berg som tabell.

Det finns dock en sak som the Blues kan stoltsera med, och kanske rent ut av gnida in i ansiktet på Citys spelare ikväll; Chelsea må gå som en 100-åring utan kryckor i ligan för tillfället men de är i alla fall vidare i Champions League, till skillnad från dagens gäster. 

Förlorar Chelsea är de avhängda från kampen om bucklan, vinner City har de fått plåster på såren från veckans CL-käftsmäll och en jäkla skön start på denna vinterperiod som sägs vara mest avgörande för vart PL-titeln hamnar.

Nummer ett och två i assistligan är de två spanska magikerna som båda kom till sina respektive Premier League-klubbar från Valencia. Ikväll möts de forna lagkamraterna i ett slag om vem som har bäst trollkonster.

Etta i assistligan på 8 målgivande passningar på 14 matcher:

David Silva hade en okej första tid i Manchester City. Inför den här säsongen pekade jag ut honom som Citys viktigaste kugge och visst har han varit den enskilt viktigaste spelaren för de ljusblå. Agüero i all ära men ska pengabygget vinna kvällens match i första hand och ligatiteln i andra hans så är det David Silvas magi som ska förtrolla såväl medspelare som motspelare.

Tvåa i assistligan på 7 målgivande passningar:

Juan Mata gled rätt in i ett Chelsea som kört fast och frälste dem. Utan honom hade den skugga som fallit över Stamford Bridge varit ännu mörkare. Hans lag kör fortfarande fast emellanåt men de gånger man ser en glimt av det lag Villas-Boas ämnar bygga så är det Juan Mata som är där och trollar. Springer medspelarna i djupled eller sätter sig själv i position för att göra mål så ser Mata till att bollen hamnar hos dem. För Chelsea, Villas-Boas och Matas skull så får vi hoppas att de gör just det ikväll.

Emelie Ölander
emelie.olander@sr.se