Nordsjälland till Champions League

Ni som lyssnade på måndagens FotbollsArena-avsnitt hörde Nordsjällands Joe Sise tala om lagets avgörande guldmatch i den danska ligan.

Och jo då - det gick vägen.

Lilla FC Nordsjälland slog Horsens på hemmaplan och blev danska mästare före mäktiga FC Köpenhamn som ledde serien fram till den näst sista omgången, och innan vårsäsongen startade hade ett stort försprång.

Minns att FCK valde att sparka Roland Nilsson i vintras, trots att man då ledde ligan överlägset.

Sportchefen Carsten V Jensen var ändå inte nöjd med hur spelet på planen såg ut och kickade Nilsson och ersatte svensken med... sig själv.

FC Nordsjälland är en liten klubb. Man kommer från Farum som är en mindre ort strax norr om Köpenhamn, har en arena som rymmer strax under 10 000 åskådare och har aldrig tidigare vunnit den danska ligan.

Tajmingen för att vinna guldet hade inte kunnat vara bättre.

Den danska ligan har, ironiskt nog mest tack vare FC Köpenhamns framgångar, klättrat så pass mycket på UEFA:s ranking att Nordsjälland nu är direktkvalificerade för Champions Leagues gruppspel!

De lag som i dagsläget är klara för gruppspelet i höstens turnering är:

Chelsea
Manchester City
Manchester United
Arsenal
Barcelona
Real Madrid
Valencia
Borussia Dortmund
Bayern München
Schalke 04
Juventus
Milan
Montpellier
Paris SG
Porto
Benfica
Zenit St Petersburg
Shakhtar
Ajax
Galatasaray
Olympiakos

Och FC Nordsjälland. Helt otroligt.

(24 maj)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista