30 augusti 2002

RÄKKAKOR MED STING, RÖNNBÄRSGLASERAT REVBENSSPJÄLL och STEKTA BANANER MED ROM.

FÖRRÄTT:
RÄKKAKOR MED STING

INGREDIENSERNA:
150 g torskfilé
1 ägg
1/2 dl grädde
Salt och kajennpeppar
250 g räkor med skal
1 liten rödlök
1/2 grön chilifrukt
1 msk olja

GÖR DEM SÅ HÄR:
Hacka sönder torskfilen i en mixer eller matberedare. Häll smeten i en bunke och tillsätt ägg och grädde. Blanda till en smidig smet. Krydda med salt och kajennpeppar efter egen smak.
Skala de upptinade räkorna och hacka dem lite grovt. Hacka löken och chilifrukten. Detta blandas ner i färsen. Rör om så det blandas väl.
Gör nu små biffar av smeten och stek dessa i olja på medelstark värme, cirka 3 min på varje sida.
När detta serveras görs det med ris kokt tillsammans med passerade tomater och en god syrlig krispig sallad.

VARMRÄTT:
RÖNNBÄRSGLASERAT REVBENSSPJÄLL

INGREDIENSERNA:
1 kg tjocka revbensspjäll
2 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk ingefära
1 tsk socker

VINBÄRSGLASYREN:
1 dl rönnbärsgelé
2 msk stark senap
1 tsk riven ingefära

DETTA ÄR TILLVÄGAGÅNGSSÄTTET:
Blanda alla kryddorna till revbenen och gnid sedan in köttet med dessa. Låt gärna dra någon timme.
Lägg revbenen i en långpanna och stek dem i en 175 grader i ca 30 minuter. Därefter så vänder vi på köttet och steker i ytterligare drygt en timme.
Gör under tiden klar glasyren genom att på svag värme smälta rönnbärsgelén och försiktigt röra ner senapen och den färska ingefäran. När det återstår ca 10 minuter av stektiden på köttet så öser vi över glasyren och höjer värmen till ca 250 grader under de sista 10 minuterna. Detta för att glasyren ska brännas fast. Ös gärna då och då.
Ta ut och linda in köttet i folie samt gör en sås av stekspadet. När det serveras skärs köttet i mindre bitar, någon god potatis, goda lättkokta rotfrukter, sallad och såsen.
Tänk på att det går även utmärkt att grilla spjällen. För att det ska gå lite snabbare så kan man koka dem ca 30 min innan man grillar dem.

DESSERT:
STEKTA BANANER MED ROM

INGREDIENSERNA:
4 bananer
50 g smör
1 1/2 dl rom
1 dl russin
1/2 citron
75 g mandelspån
1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker

TILLVERKNINGEN:
Pressa saften ur den halva citronen. Blanda sedan detta med rommen och lägg russinen i detta. Detta får gärna stå och dra över natten. Skala bananerna och lägg dem i smord ugnsäker form. Blanda därefter rivet skal av citron, smör, strösocker och vaniljsocker i en skål. Denna blandning stryks över bananerna.
Bryn nu mandeln i en torr stekpanna. Strö sedan ut russin och mandeln över bananerna och slå romlagen runt bananerna. Detta körs i en 200 grader varm ugn i ca 15 – 20 minuter. Servera direkt ur formen och med lite vispad grädde till.