1 av 10
Ring in om familjefrågor tisdagar efter klockan 10, foto Scanpix
2 av 10
Erica Dahlgren foto Monika Nilsson
3 av 10
Åsa Peréz med barnen Liv, 9 år, Anton 6 år och Alma 5 år. Foto Erica Dahlgren
4 av 10
Malin och och Andreas Stoltz flyttar med barnen Edvina, Hugo och Alice till Sävar. Foto Erica Dahlgren.
5 av 10
Karin Wikman, Nils Engman, Sonja Burman och Lotten har åsikter om barnuppfostran. Foto Erica Dahlgren.
6 av 10
Alexandra Grahn, Olivia Larsson och Cecilia Molin om tonårsvardag i Skellefteå. Foto Erica Dahlgren.
7 av 10
Marianne Normark, mormor och politiker som föreslog kommunala nannys. Foto Erica Dahlgren.
8 av 10
Saga, 9 år med mamma Marielle.
9 av 10
Johannes Myrlund, 5 år pratar om sin önskelista i familjeliv.
10 av 10
Familjen Jakobsson från Lycksele julhandlar.

Familjeliv - om att vara barn och förälder i Västerbotten

Under hösten sände vi en serie program om att vara barn och förälder i Västerbotten. Senare i vår kommer programmet tillbaka.

Hur mycket tid ska ungarna spela dator?
Är det okej att lägga sig i tonåringars kärleksliv?
Hur mycket ska farmor eller morfar få lägga sig i barnbarnens uppfostran?

Den typen av frågor kommer Familjelivs programledare Erica Dahlgren att ta upp i programmet som produceras av Moskit Media. 

I Familjeliv har vi bland annat fått julklappstips av barn - de  berättar vad vi vuxna borde lägga i paketen. Vi träffade också Åsa Johansson som arbetar på Barnens hus i Umeå, där har barn lämnat in sina önskelistor och vi får veta vad dom skrivit. 
 

Familjeliv diskuterade måndag den 8 december barns rädsla för fula gubbar - främmande vuxna som kan skada barn. Hur berättar man om det som vuxen - varnar barnen utan att de blir för rädda?

Saga, 9 år och hennes mamma Marielle berättade om rädslan. Psykologen Yvonne Lundkvist tipsade om hur man som vuxen hanterar den.

Familjeliv har också diskuterat de populära Nanny-programmen på tv. Nanny-metoderna har fått kritik från bland annat Rädda Barnen för att använda tveksamma metoder som inte är bra för barnen. Familjeliv träffade Ewa Gruffman Cruse på Umeå universitet som lär lärare att bemöta barn. Hon är kritisk till nannys som lämnar barn utan tröst. Folkpartisten Marianne Normark var den första politiker i landet som föreslog att en kommun bör ha egna Supernannys.

Bra betyg, många fritidsintressen, roliga kompisar och samtidigt en snygg kropp. Kraven på dagens tonåringar är höga - så höga att unga mår dåligt och får svårt att somna om kvällarna.

Familjeliv pratade med tonårstjejer i Skellefteå om det här. Vi träffade Alexandra Grahn, Olivia Larsson och Cecilia Molin som alla är 16 år. I programmet sa också barnpsykologen Lilian Ambjörnsson Levin om att föräldrar behöver mer mys i soffan med sina tonårsbarn.

Hör familjeliv måndag efter 16 och på tisdag förmiddag kan du själv medverka med dina åsikter på 090 -171717.

Tidigare tog Familjeliv upp frågan om hur mycket den äldre generationen ska lägga sig i barnbarnens uppfostran. Familjeliv pratade med småbarnsföräldrar i Skellefteå om det. Vi frågade också 30- och 40-talisterna vad de tycker om barnskrik, familjepolitik och besvärliga svärmödrar.  

Det andra programmet av Familjeliv handlade om barnfamiljer som flyttar. Är det känsligt att dra upp barnen med rötterna - eller är en flytt det mest naturliga i vår tid?
Familjen Stoltz på Ersboda i Umeå har just köpt hus i Sävar utanför stan. Äldsta dottern Edvina undrar hur det blir att gå i en ny skola och hur det ska gå att få nya kompisar.

Barnpsykologen Lilian Ambjörnsson Levin tipsade föräldrar om hur man hanterar en flytt med barn.


 I premiärprogrammet handlade det om att barn aldrig förr haft så många val och så mycket att säga till om. Då var familjen Peréz med.

Programmet kommer åter senare i vår. Tipsa gärna om vad du vill höra i Familjeliv.

Pia Diaz Bergner
pia.diazbergner@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista