Radiokocken 17 oktober 2003

Napolitansk kyckling, burgare typ indiska och chokladpäron.
VARMRÄTT NAPOLITANSK KYCKLING INGREDIENSERNA: 4 st kycklingbröst 1 stor lök Salt och peppar 150 g champinjoner 3 msk smör 2 msk vetemjöl 2 hackade vitlöksklyftor 2 dl hönsbuljong 1 brk krossade tomater 500 g räkor med skal 4 vita brödskivor Hackad persilja TILLAGNINGEN: Börja med att skära kycklingen i mindre bitar. Nu bryns kycklingen i en gryta som har lock. Krydda med en aning salt o peppar. Skala och skiva löken samt skär svampen i skivor. Bryn löken i en stekpanna och därefter svampen. Lägg sedan detta med kycklingen. De hackade vitlöken läggs också i. Strö över vetemjölet och rör om innan tomatkross och buljong hälls i. Låt detta koka under lock i ca 25 minuter. Smaka av vid slutet av kokningen. Under tiden grytan kokar så skalas räkorna. Dela brödet så det blir trekantiga skivor och stek dessa i smör. Vid servering så strös den hackade persiljan över och brödet ställs efter kanten i grytan. Servera med ris, pasta och en god sallad. VARMRÄTT BURGARE TYP INDISKA GREJOR SOM BEHÖVS: Ca 500 g nötfärs 2 vitlöksklyftor 1 tsk spiskummin 1 tsk koriander 1/2 dl vatten Salt o kajennpeppar 1 msk olja Hamburgerbröd Isbergssallad Färsk gurka Pommes strips Rå lök TILL DRESSINGEN: 2 dl matlagningsyoughurt 2 msk hackad färsk mynta 1 msk honung Salt o peppar TILLAGNINGEN: Börja med att blanda köttfärsen med pressad vitlök och kryddor. Späd detta med lite vatten så det blir en smidig färs. Forma färsen till fyra lika stora biffar. Stek dessa i en stekpanna eller i en grillpanna. Gör detta på mellanvärme. Stek dem ca 4-5 minuter på båda sidor. Under tiden som burgarna steks så blandas dressingen samman. Det är bara att blanda samman ingredienserna och smaka av. Servera genom att värma bröden, lägg salladen på bottenbrödet, lök på salladen sedan biffen. Toppa med skivad färsk gurka och dressingen, på med toppbrödet. Servera riktigt krispiga strips till detta. DESSERT CHOKLADPÄRON INGREDIENSERNA: 700 g små päron eller 1 brk konserverade 1/2 l vatten 5 dl socker TILL CHOKLADSÅSEN: 200 g blockchoklad 2 dl vatten 1 msk smör 2 dl grädde 1 tsk vaniljsocker TILLAGNINGEN: Om färska päron används så skala dessa men spara skaftet. Koka en sockerlag på vatten och socker i vilken päronen kokas mjuka. Används konserverade päron faller detta moment bort. När päronen är kokta får de rinna av. Nu är det dags att göra chokladsåsen genom att smälta blockchokladen i ett vattenbad. När den är smält tillsätts smör, grädde och vaniljsocker. Vispa nu till smöret smält och såsen här blivit tjockflytande. Vid servering ställs päronen i ett fat med halvhög kant. Chokladsåsen slås över päronen. Servera med vispad grädde eller god vaniljglass.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista