Deltidsträsket inom handeln

Måndag 26 april

Heltidsjobb, ett ouppnåeligt mål för kvinnliga affärsanställda. I dag handlar det om arbetssituationen för alla som jobbar inom handeln. Går du in på en kläd- eller skoaffär som HM, Kappahl, JC eller någon annan av de butiker som finns i flera av kommunerna i länet så är chansen stor att den som expedierar dig jobbar deltid. Om du däremot knallar in på en byggmarknad eller en affär som säljer bildelar så är det snarare så att de allra flesta där har heltidstjänst. 

 Vi möter en ung kvinna i Umeå som arbetar på en av de större butikerna inom Umeå kommun.

Så ser det ut inom handeln, i varje fall enligt den statistik som fackförbundet Handels presenterar. I butiker där det mest jobbar kvinnor går dom flesta på deltidstjänster. Och precis som inom vården så är det många av dom som gärna skulle vilja gå upp i arbetstid.

I butiker som säljer stötdämpare eller byggvaror, där det är mest män som jobbar, där är det snarare sällsynt med deltidsjobbare.

Dagens Arbetsliv handlar alltså om deltidsfällan inom handeln. Har man väl anställts på en deltidstjänst verkar det vara svårt att få gå upp i tid. Redan i förra programmet slog vi fast att varannan LO-ansluten kvinna jobbar deltid, de flesta mot sin vilja. Bland dom LO-anslutna männen är det bara nio procent som arbetar deltid. Hur får man tillvaron att gå ihop som deltidsarbetande i en låglönebransch som handeln? Och går det att förändra?

Vi ska lyssna på en annan affärsanställd, också verksam i Umeå. Det är en kvinna, även hon anonym, som jobbar deltid men som ständigt vill tillfrågad om att jobba extra timmar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista