Runebergsbakelsen

Den 5 februari firas nationalskalden Johan Ludvig Runeberg varje år. Just 2004 är det 200 år sedan han föddes.
I samband med Runebergdagen mumsas det gärna på en klassisk Runebergsbakelse, som kan göras i många varianter. Här en av de mest traditionella recepten.

RECEPT på RUNEBERGSBAKELSE:
200 gram margarin eller smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
100 gram Malda mandlar
3 dl veteströ/skorpmjöl
2 dl vete- eler grahamsmjöl
1 tsk bakpulver

Rör ihop margarin och socker. I med äggen och sedan övriga ingrdienter blandats rörs de ner i smeten.
Fördela i bakformar av lämplig storlek och grädda i 15 minuter i 200 grader.
Dekorera med hallonsylt och lorsockerglasyr.

Ätes lämpligen under högläsning ur ”Fänrik Ståls sägner” eller annat lämpligt verk av Runeberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".