Pensionärer som vägrar stämpla ut

Måndag 24 maj

Att vara passiv pensionär och mata duvor i parken eller ligga på sofflocket lockar inte så många som man skulle kunna tro. Mer än 90 000 personer över 65 väljer att jobba vidare, enligt siffror från Statistiska centralbyrån. Det är ungefär elva procent av alla över 65 år i Sverige.

Vad är det som driver de människor har orken kvar att fortsätta att gå till jobbet när man skulle kunna ta det lugnt efter ett långt arbetsliv? Hör Maj-Britt Ek, 70 år som valt att jobba vidare ett par dagar i veckan och Olov Stensson 68 år, som inte har några planer på att slå av på takten.

Akademiker, tjänstemän och egenföretagare är kraftigt överrepresenterade bland de som stannar kvar i arbetslivet efter pensionen. För de som har fysiskt tunga jobb är förutsättningarna sämre att jobba kvar. Vi har ju i tidigare program i serien Arbetsliv bland annat uppmärksammat att en viktig orsak till att så många LO-anslutna kvinnor jobbar deltid inom vården och inom handeln är att de inte anser sig orka med en heltidstjänst eftersom arbetsbördan är så krävande. Många av de kvinnorna drömmer nog inte om att jobba vidare efter pensionen.

Pia Diaz Bergner
Torbjörn Bergström

p4vasterbotten@sr.se