Lyssnarnas boktips i sommar

Mejla dina bästa boktips till p4vasterbotten@sr.se så skapar vi en lång läslista tillsammans här på webben. Jag kan börja med ett tips jag fick av en väninna.

Finns inte på kartan av teveprogramledaren Carin Hjulström det är hennes debutroman från 2009. Den är bra! Handlingen utspelar sig i glesbygd, och värmer hjärtat med möten mellan människor i vardagen. Finns inte på kartan handlar om 23-åriga Frida Fors som läser på journalisthögskolan. När praktikplatserna ska fördelas hamnar hon till sin stora besvikelse på Smålandsbladets lokalredaktion i den lilla orten Bruseryd, där ingenting verkar hända. Pojkvännen får praktik på Aftonbladet.

Sedan upptäcker hon att det företag som producerar telefonkatalogen vill ta bort alla orter med färre än 100 invånare - från telefonkatalogens kartor.
Då börjar saker hända. När boken är slut - vill jag flytta till en håla i glesbygden.

Pia Diaz Bergner

Henrik P. Molin (från Västerbotten) Tyst Vittne (läs som nummer 2)

Handling: Polisens ekorotel, Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen kämpar för att skapa ett åtalsunderlag för Europas genom tiderna mest avancerade förskingringsbrott. Tre av fyra huvudmän i miljardhärvan, alla välkända ansikten från den svenska finanseliten, sitter i säkert förvar på Kronobergshäktet, medan den fjärde, John Falck, är spårlöst försvunnen och internationellt efterlyst. När sambandet mellan ett mystiskt dödsfall på Franska Rivieran och förskingringshärvan påtalas för utredarna dras slutsatsen att det bara finns en möjlighet att hålla huvudmännen i häkte: via ett mordåtal. En representant för den svenska polisen reser till Rivieran för att nysta i fallet, varpå en kamp mot klockan inleds. Kampen ser dock allt mer omöjlig ut när en efter en av finansmännen återfinns mördade på ytterst spektakulära sätt…

Tyst vittne är en thriller om hämnd, manipulation och dödliga illusioner och är den andra delen i Henrik P. Molins triologi om den internationella finansvärldens mörkaste sidor. Den första delen i triologin, Tyst partner (2003), blev en svensk försäljningssuccé samt såldes till Hollywood för en framtida filmproduktion.

Fristad (läs som nummer 3)

Handling: Rostock, 1992: Ett brutalt mord på en invandrare skiljer två vänner åt och Tysklands viktigaste högerextrema nätverk, Patrioterna, splittras. När vännerna möts några år senare inser de att den rådande dotcom-febern gör det möjligt för duktiga entreprenörer att uppfylla även de mörkaste av drömmar...

Stockholm, 1999: Aktiemäklaren Anders Mattson tvångsrekryteras av svenska SÄPO till en politiskt känslig underrättelseoperation. Snart finner han sig öga mot öga med en av Europas mest karismatiska miljardärer och ett ytterst dödligt dubbelspel inleds. Fristad är en terroristthriller i internationell finansmiljö av författaren till försäljningssuccén Tyst Partner (över 20,000 exemplar sålda).

Domen (läs sist)

Handling: Skåne, december 1999: En grupp terrorister aktiveras från sovande tjänst för att förbereda en bestialisk handling mot västra Europa, mitt under näsan för en hjälplös svensk säkerhetstjänst. Aktiviteterna har krävt både planering och resurser, men från vem?

Domen är den avslutande delen av Henrik P. Molins tvådelade terroristepos och den direkta fortsättningen på succéthrillern Fristad.

Tyst Partner (läs först)

Handling: Stockholms finansvärld skakas av ett tragiskt självmord och Marcus Ericsson,  aktieförvaltare på Camelot Investment Management, dras in i en livsfarlig härva där inget är vad det ser ut att vara. Över en natt förvandlas hans drömlika tillvaro till en mardröm, och alla tankar på aktiekurser, miljonbonusar och drinkar på Sturehof upphör snabbt när han inser att minsta felsteg kan leda till döden...

Nora Roberts  Nyckeln till ljuset

Handling: Första delen i en trilogi. Malory, Zoe och Dana, som bor i samma stad men inte känner varandra, blir inbjudna till ett stort hus av dess mystiske värd. Av honom får de erbjudandet att om de hittar tre mytomspunna nycklar så ska de bli rikt belönade.

Nyckeln till sanningen

Handling: Andra delen i trilogin om Malory, Zoe och Dana som av en mystisk husvärd fått i uppdrag att hitta tre mytomspunna nycklar. I denna del är det bibliotekarien och bokälskaren Danas tur att söka. Kan böcker och hennes ungdomsförälskelse, författaren Jordan Hawke, vara till hjälp?

Nyckeln till mod

Handling: Sista delen i trilogin om tre moderna unga kvinnor som genom en gammal keltisk myt länkats samman. Den ensamstående mamman Zoe McCourt har 28 dagar på sig att finna en ödesavgörande nyckel. Privat har hon fullt upp med att inreda sin skönhetssalong samtidigt som hon uppvaktas intensivt av den förmögne Bradley Vane.

Solens diamanter

Handling: Första delen i trilogin om syskonen Aidan, Shawn och Darcy Gallagher. Den amerikanska psykologen Jude säger oväntat upp sig och flyttar till den lilla irländska byn där syskonen driver sin pub. Hon och Aidan har folktro och myter som gemensamt intresse.

Pärlor från månen

Handling: Del två i trilogin om syskonen Aidan, Shawn o Darcy Gallagher som driver en pub i en liten irländsk by. Brenna, som vuxit upp med Shawn, bekänner sin kärlek för honom samtidigt som hennes syster också bestämmer sig för att försöka fånga honom.

Havets safirer

Handling: Avslutande delen i trilogin om syskonen Aidan, Shawn och Darcy Gallagher som tillsammans driver en pub i en by på Irland. Affärsmannen Trevor Magee, som kommer till byn för att bygga en teater, är bränd av kärleken men Darcy får honom på fall. Trevor får i sin tur henne att känna känslor hon aldrig tidigare upplevt.

Mördande hetta

Handling: Som elvaåring bevittnar Reena Hale hur familjens restaurang bränns ner till grunden av en pyroman. Hon bestämmer sig för att lära sig bekämpa eld och gör med tiden karriär som brandutredare. Hon kopplas in då en serie mystiska bränder rasar. Bränderna visar sig ha koppling till henne själv och förövaren saknar hämningar.

Livsfarlig utsikt

Handling: Reece Gilmore är på väg västerut från Boston. I ett brutalt rån förlorade hon alla sina arbetskamrater och vill nu lägga sina mardrömmar bakom sig. För en tid slår hon sig ner i det lilla samhället Angel's Fist. En dag ser hon hur en man tar stryptag på en kvinna. Men när hon når fram till platsen är paret försvunnet.

Trevlig läsning! Hälsningar

Eva Johanson, Umeå

Läs min bok Den magiska vattenvärlden som handlar om ett par som ska ut med segelbåten från Musön. Men några sjömil ut öppnar sig havet och paret hamnar i en värld under havet där det är varelser av eld och andra sjödjur som kan prata och äter det vi människor slänger som skräp. Men paret kom dit för att slutföra ett uppdrag, att döda ett odjur...

Hälsningar

 Ingela Slättman

Måste bara nämna Arto Pasilinna och hans böcker. Till exempel Kollektivt självmord en fantastiskt vriden och rolig ljudbok, lyssna gärna på den. Uppläsarens finsk-svenska dialekt ger berättelsen extra krydda. Glad boksommar.

Kicki

Tar ni er igenom de första 300 sidorna, i den 1100 sidor långa boken DET av Stephen King, så har ni det ni gör resten av sommaren. Den är totalt omöjlig att slita sig ifrån.

Kristina J

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".