Torsdag 13 oktober

"Socker farligare än fett"

1:27 min

Nu får danskarna fettskatt samtidigt som forskare i Norge slår fast att så som vi åt på 60-talet var sundast. Om mat i allmänhet och lunchlådor samt socker till barn i synnerhet i veckans Kundvagnen & Kvittot. Dessutom om hur du peppar upp lunchlådan med enkla medel. Producent Pia Sjögren.

Danmark satsar på fett-skatt, framför allt för att nästan hälften av danskarna är överviktiga, enligt danska Sundhets-styrelsen. Ekonomer och näringsexperter är tveksamma till om skatten kommer att ha någon effekt på folkhälsan, men nu är den i alla fall på plats! En av många som menar att socker är värre än fett är Inger Öhlund, dietist och forskare i Umeå.

Ny norsk forskning håller med om att socker är skadligare för oss än fett. På 60-talet åt vi bra, anser Berit Johansen vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim. Nuförtiden är det inte fettet som vi bör väja för - då är all STÄRKELSE i färdiglagad mat värre. Den funkar nämligen likt socker i våra kroppar, och omsätts för lätt och snabbt.

Så hurra för hemlagade LUNCHLÅDOR! Bra mat - plus att du sparar kanske 10 000 kronor per år. Eller mer. Men så roliga är de ju inte alltid… Stefan Öqvist, kökschef på Hotell Laponia i Arvidsjaur. Hör hur du peppar upp lunchlådan med enkla medel.

Reporter Pia Sjögren