Vilande älg. Skär du bort tillräckligt av älgköttet där blykulan gick in? Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Så undviker du blysmittat älgkött

Jägaren Christer Zakrisson
3:57 min

Älgfärs kan innehålla bly. Det visar Livsmedelsverkets undersökning, som kom i juni. Forskarna har undersökt färs från älg som skjutits med blyammunition och fann små spår av bly kvar i köttet där kulan gått in. Den som får i sig fragmenten riskerar en höjd blyhalt i blodet.

Livsmedelsverket råder därför gravida, och kvinnor som planerar att skaffa barn och barn under 7 år att undvika att äta kött från vilt - som är skjutet med blyammunition OCH som kommer från delar av djuret som är nära kulans sårkanal, till exempel färs och grytbitar. Christer Zakrisson från Svenska Jägareförbundet Norr säger att jägarna borde följa råden.

Pia Diaz Bergner
pia.diazbergner@sverigesradio.se

Livsmedelsverkets råd till jägare och jägarfamiljer och andra är att begränsa sin konsumtion till en gång per vecka, av kött från vilt skjutet med blyammunition som kommer från delar av djuret som är nära där kulan tog.

Sök mer information på Livsmedelsverket hemsida: Http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Bly/Bly-i-viltkott/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".