Tore Wretman. Foto:SVT Bild

Tisdagsrecept med tema Tore Wretman

Tore Wretman lärde män att laga mat
2:06 min

Anders Pettersson-Nåw är tillbaka med en ny trerättersmeny. Och idag är det tema Tore Wretman! Då bjuds det på:

- Creme nignon
- Råbiff 
- Crepes Suzette

Läs mer för att se recepten.

Creme nignon

4 portioner

4 dl gröna ärtor
0,5 dl finhackad schalottenlök
2 msk smör
3 dl kraftig färdig hönsbuljong
3 dl grädde
en citronskvätt
salt och peppar
en skvätt champagne eller mousserande vin
vispad grädde

- Skala och hacka löken. Fräs den i smöret på svag värme tills den är mjuk och syran har försvunnit.
- Rör ner mjölet i lökfräset och tillsätt buljong, grädde och citronsaft. Sjud i cirka 10 minuter.
- Smaka av med salt och peppar (och eventuellt sellerisalt). Rör ner ärterna och låt dem bara bli varma så de behåller den gröna färgen. Mixa sedan soppan slät och sila den.
- Servera soppan varm och slå i en skvätt champagne eller mousserande vin i tallriken. Toppa med lite vispad grädde.

Råbiff 

Per portion:
125 gr nymalet innanlår av oxe
1 rå äggula

Tillbehör:
Kapris
Finhackad lök
Rödbetor i små tärningar
Fransk senap
Hackade örter
Kall fintärnad potatis
HP-sås
Saltgurka i tärningar

- Befria köttet från alla hinnor och senor. Mal köttet i kall kvarn och låt sedan stå kallt. Förbered alla tillbehör och lägg i skålar.

- Forma 125 gram malet kött till en biff och placera mitt på tallriken. Gör sedan en liten fördjupning i biffen och lägg dit äggulan. 

- Sedan serveras denna tallrik. Gästen får själv välja vilka tillbehör hen vill ha. 

- Som variant kan biffen tillagas. Då väljer man innehållet, blandar ihop med köttet och halstrar.

Crepes Suzette

4 portioner

Pannkakssmet:
250g vetemjöl
3 ägg
2 dl mjölk
saften av 1 apelsin
1 msk grand marnier
5 msk olja


50g ljummet smör
saften av 1 apelsin
50g strösocker

Congac vid flambering

- Mjölet och äggen blandas väl, tillsätt mjölk lite i taget och vispa så det inte blir några klumpar. Tillsätt sedan saften, grand marnier samt oljan. Vispa ordentligt och låt vila några timmar.

- Grädda jättetunna pannkakor. Vik ihop två gånger till trekanter.

- Rör ihop smör, apelsinsaft och strösocker.

- Gör iordning en réchaud (bordsvärmare), klicka i lite av smöret i en varm panna och häll i apelsinsåsen. Lägg ner de färdiga tunna pannkakorna och värm på. Skvätt över lite grand marnier samt congac och flambera, OBS gör inte detta under fläkten! Man kan flambera ungefär 4 åt gången och bör använda gjutjärnspanna.
Servera på varma efterrättstallrikar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".