Recept: Nyårsmiddag

Vi gör en nyårsmiddag som blir god och relativt enkel att göra och inte minst – att du inte behöver stå i köket hela kvällen medan vännerna partajar för fullt.

Alla recept och ingredienser avser för 4 personer så är det bara att öka på beroende på hur många gäster som kommer att ”droppa in”.


Meny:

Välkomsttapas
Förrätt: Skaldjurscheviche
Huvudrätt: Oxfilé med ugnsrostade rotfrukter serveras med en kantarellsås, grillad tomat
Efterätt: Hjortronparfait

Läs mer för att se hela receptet.

Välkomsttapas

Gör du på förmiddagen. Allt utom att lägga upp löjromen på tunnbrödet – som görs a la minute.

Champinjonhattar med vitlök/västerbottensost röra, som gratinerats innan

Knaperstekt bacon på en liten bit surdegsbröd (droppa lite av stekflottet från baconet på brödet)

Hårt tunnbröd med Kalixlöjrom, finhackad röd lök

Börja kvällen med att skåla i Champagne till tapas


Skaldjurscheviche

Cheviche är ursprungligen en sydamerikansk fiskrätt som bygger på smak av chili, lime och koriander. Som marineras med övriga råvaror.

Ingredienser:
1 st. hummer  (kokt)
3 hg. Räkor (kokta)

4 st. pilgrimsmusslor (råa)
2 st. Röd chili (kanske inte båda går åt – känn på styrkan)
6 st. lime
1 kruka färsk koriander
1 st gul och 1 st. röd paprika
1 st. Avocado
1 st. gul lök
2 st. vitlöksklyftor
1 st. tomat

Gör så här:

På förmiddagen lagar du den här rätten färdig för servering. Skala räkor och hummer. Plocka ut stjärt och klor av hummern och dela i mindre bitar. Pilgrimsmusslorna (råa) delar ni i 4 delar av varje mussla. Finhacka gul lök, vitlök, korianderblad  (2 msk hackat) och chili efter tycke och smak. Rör ihop.

Tärna tomat, paprikor och avocado i lagom stora bitar. Portionera nu ut samtliga ingredienserna i 4 st. snygga serveringsskålar/glas eller annat. Pressa limefrukterna och häll juicen över råvarorna i skålarna, plasta och låt stå kallt och marinera till ni skall äta. Ta fram lite innan så de inte är för kalla.

Vad dricker man till detta? Jo. Ta fram den goda riktiga Champagnen och njut till. Kanske samma som till välkomst tapasen. Den billigare Cavan, mousserande från Catalonien i Spanien, tar ni till 12-slaget istället för då är det ändå så ”stökigt” så man inte har vett att uppskatta den riktigt goda Champagnen.


Oxfilé med ugnsrostade rotfrukter

Oxfilé har blivit lite av ett obligatorium på nyårsafton. Men man får ju definitivt lite mer spännande karaktär på rätten om man väljer någon filébit från vilt (filé skall det i alla fall vara på nyår – djurets övriga detaljer spar vi till andra måltider) som hjort, rådjur, älg eller ren. Kolla i din matbutik vad du hittar för bra huvudråvara.

Ingredienser:

Oxfilé alt. Viltfilé 800 g.
Morot, palsternacka, kålrot och rotselleri  ca. 1,2 kg.
4 st. tomater
Kantareller ca. 2 hg.
Schalottenlök  4-5 smålökar
Grädde 6 dl.
Kalvfond 2 msk., portvin eller sherry  4 msk. och svart vinbärsgelé 3 msk.  – till såsen

Smör att steka i, samt lite olivolja att rosta rotfrukterna i

Gör såhär:

När du är färdig med förrätten på förmiddagen så fortsätter du med ….

Börja med att skala rotfrukterna och dela dem i ca. 2 X 2 cm stora kuber/bitar. Rosta dem i ugnen med olivolja, på högsta temperatur så de får färg och känn med potatisstickan att de börjar bli klara. Rosta de hela tomaterna (som du gjort ett litet kryss snitt i toppen på) samtidigt. Ställ in i allt kylen eller svalt till kvällens servering.

Putsa oxfilén från ev. hinnor och dela den i 4 st. tournedos-bitar. Stek dem i het panna med rikligt med smör så att de får fin färg runt om. Lägg dem på en ugnsform och ställ in i kylen.

Smörstek kantarellerna med schalottenlöken i en panna. När de fått färg så hä i grädden (börja med 4 dl. ) och låt det koka ihop. I med kalvfond, portvin och svart vinbärsgelé – smaka av löpande så att du är nöjd. Kanske lite vitpeppar och salt mot slutet. Det märks om det behövs. Ställ hellre ut lite gott flingsalt på bordet så gästerna kan krydda själva. Tänk på att många inte vill ha så salt mat och att det är mycket svårt att få bort sältan ur en maträtt. Kantarellsåsen är nu redo för servering så ställ den i sin panna lite svalt.

Klockan är nu inte mer än 14:00 på dagen, så du har gott om tid.

När det är dags för färdigställande av huvudrätt och servering.

Precis innan ni sätter er och skall äta förrätten så är det lagom att putta in filébitarna, rotfrukter och tomat i ugnen på medelhög värme – typ 150 grader. På med såspannan på spisen, låg värme så den blir varm och puttrar lite. Köttet skall givetvis vara rosa/rött inuti. Eller hur. Känn på det då och då så det inte går för långt i ugnen. Har du tillgång till ugnstermometer så kan du plocka ut köttet med 57 graders innertemp. Låt vila inlindat i smörgås-/bakplåtspapper några varv runt. (I alufolie fortsätter köttet att färdigstekas för mycket).

Dryck 

Till det är passar ett mulligt och fruktfylligt rödvin från Kalifornien – gärna på druvan Zinfandel.  Låt vinet kosta drygt 100-lappen. Alternativt ett vin från Apulien i södra Italien gjort på druvan Primitivo.


Hjortronparfait

Parfait är ju som glass men den röres inte under infrysningen. Enkel att göra och lätt att servera. Den här kan du göra dagar/veckor innan för att sprida arbetsinsatsen på nyår.

Ingredienser:

För ca. 10 portioner.
6 dl. grädde
6 st. äggulor
1 dl. socker
1 st. citron
1 st. vaniljstång
2 dl. hjortronsylt

Gör såhär:

Skrapa ur fröna ur vaniljstången och vispa dem med äggulor och socker pösigt. Gärna i ett varmvattenbad så får ni en fin parfaitsmet. Kyl. Vispa 6 dl. grädde hårt. Blanda samman äggsmet, vispad grädde, hjortronsylt, pressade citronens juice (har ni lite hjortronlikör hemma så kan ni dutta i lite).

Nu skall detta frysas in i fin form. T.ex. en sockerkaksform. Man kan smörja och ströbröda formen så är det lättare att få ut den färdiga parfaiten. Man kan också klä formen med matplastfolie.

Servera genom att skära snygga skivor och lägg upp på tallrik. Dekorera med citronmeliss, lite extra hjortronsylt, havreflarn eller annat efter sinne och fantasi.

Givetvis går det bra att använda grundreceptet och göra parfaiten på andra favoritbär!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".