Surdegsbröd Foto:Helena Andersson/Sveriges Radio
Tisdag 26 februari 2013

Tisdagsrecept: Hälsolimpa och Tyskt lantbröd

Är det svårt att baka surdegsbröd? Inte nu när vi fått tips och recept av Nils Erik Olofsson. Han har ett konditori i Holmsund och hälsade på i studion för att dela med sig av sina kunskaper.

Recepten:
Mauds Hälsolimpa 
Tyskt lantbröd

Mauds Hälsolimpa

Rumstempererad filmjölk:  8 dl
Rågflingor: 175 gr
Rågsikt: 350 gr
Linfrö: 75 gr
Solrosfrö: 75 gr
Mörkbrun sirap: 2 dl
Bikarbonat: 40 gr
Salt: 10 gr
Lingonsylt: 1 dl

Rör ihop alltsamman till en smet och fyll i avlånga sockerkaksformar. Fyll ca 2/3 av formen. Ställ in i KALL UGN! Sätt ugnen på 225 grader och grädda i ca 45 min.


Tyskt lantbröd

Vetemjöl special : 350 gr
Grovt rågmjöl : 70 gr
Rågsikt : 70 gr
Salt : 10 gr
Ljus sirap: 0,1 dl
Rågsurdeg : 75 gr
Jäst : 0,5 gr
Kallt vatten : 350 gr

- Väg alla ingredienser i degblandaren. Kör maskinen i 15-17 minuter, tills degen är glansig och elastisk.
- Olja en bunke lätt  och lägg i degen. Täck med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemp. i 1,5 – 2 timmar.
- När degen jäst klart, så stjälp upp den på ett VÄL MJÖLAT bord. Forma till limpa och lägg på bakplåt.
- Låt jäsa i ytterligare ca 2 timmar eller i kyl till dagen efter. Sätt ugnen på minst 275 grader.
- Sätt in plåten med limpa i ugnen och kasta in en kopp vatten på botten av ugnen och stäng  fort !
- Sänk temperaturen till 225 grader och grädda i ca 25 – 30 minuter.


Programledare: Carolina Miskovsky

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".