Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Humor och allvar, här samlas rösterna som ger dig både reflektioner, berättelser och nära möten.

Tisdagsrecept: Påskinspirerad trerätters meny

Publicerat tisdag 26 mars 2013 kl 11.03
1 av 3
Fransk chokladkaka Foto: Ida Milton
2 av 3
Ingefära och limesill Foto: Juliane Fischer
3 av 3
Grillad lax med ugnsbakad potatis samt fetaostkräm Foto: Juliane Fischer

Nu inför påsken får vi hjälp av kocken Ida Milton med en trerättersmiddag. 


Recept:
- Ingefära och limesill 
- Grillad lax med ugnsbakad potatis samt fetaostkräm 
- Fransk chokladkaka med chokladganache och kakaonibbs

Ingefära och limesill
4 Port.

En förpackning 5 minuters sill
5 cm ingefära
3 lime
0.25 dl ättika
0.5 dl socker
1 dl vatten

Blanda ättika, socker och vatten. Låt detta stå tills sockret löst upp sig. Riv i skalet från tre limefrukter. Var noga med att inte få med det vita då det är beskt. Skär ingefäran i tunna strimlor. Skär sillen i bitar. Blanda allt och låt med fördel stå över natten.

Servera med potatis och västerbottensost. 


Grillad lax med ugnsbakad potatis samt fetaostkräm
4 port.

600 gr lax med skinn
1 förpackning (250 gr) plommon cocktailtomater
600 gr kokta mandelpotatisar
1 röd lök
1 msk matolja
250 gr fetaost
2,5 dl turkisk yoghurt
1,5 msk blått vallmofrö
2 msk olivolja citron
1 påse ruccolasallad
Salt och vitpeppar 

- Rosta vallmofrön i torr het panna någon minut. Krossa vallmofröna i en mortel och blanda ihop med de övriga ingredienserna till krämen. Krämen kan göras dagen innan.
- Koka potatisen och låt svalna. Skär den i skivor. Skala och skär löken i tunna strimlor. Lägg potatis och lök i ugnsfast form tillsammans med oljan. Salta och peppra. Rosta i ugnen på 175-180 grader i 15-20 minuter.
- Skär laxen i fyra bitar, salta och peppra laxen. Grilla laxen på hög värme med skinnsidan nedåt, gärna med lock på, i ca fem- sex minuter.
- Lägg på tomaterna de sista två minuterna.

Servera med ruccolasallad.


Fransk chokladkaka med chokladganache och kakaonibbs.

225 g mörk choklad
225 g smör
4 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 
smör till formen
ströbröd till formen
kakform med löstagbar kant 

Sätt ugnen på 200°. Smält choklad och smör i en kastrull. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjölet med bakpulvret och vänd sedan ihop chokladsmet, äggsmet och mjölblandning till en smet. Smörj och bröa formen. Häll i smeten. Grädda kakan i 20 minuter. Den ska fortfarande vara kladdig i mitten och stelnar sedan när den svalnar.

Chokladganache med kakaonibbs

100 g mörk choklad 70 %
1 dl vispgrädde
10 g smör
75 gr kakaonibbs 

Smält choklad och vispgrädde tillsammans. Vispa ner smöret och låt svalna till lagom konsistens. Bred den sedan över den avsvalnade kakan. Om kakan inte svalnat kommer ganachen att smälta och rinna av. Strössla över kakaonibbs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".