Inlagd sill. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Recept: Inlagd sill, Apelsinsill och Basilikasill

Emma Strandberg Nordström hälsade på Carolina i dagens Förmiddag för att prata om sill och ge oss tre goda sill recept.

-Inlagd sill
-Apelsinsill
-Basilikasill


Ett två tre lag:
1 Del ättika 12%
2 del socker
3 del vatten

Till inlagd sill:
2 burkar
2 rödlökar
1 morot
10-15 kryddpepparkorn
2 lagerblad
5 Krossade vitpepparkorn

Låt stå minst ett dygn.


Apelsinsill
1 dl ättika
1 dl socker
1 dl vatten
Lök
Saft från 1 apelsin + rivet skal
0,5 dl flytande honung

Koka ättika, socker, vatten, apelsinsaft och honung. Låt kallna. Varva Sill lök och skivad apelsin och kryddor. Krydda lagen med 10 krossade kryddpepparkorn, 6 nejlikor och 1 lagerblad. Låt stå ett dygn.


Basilikasill
Inlagd sill
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 kruka färsk basilika
Skal av en apelsin + saft
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1 msk socker
1 msk vitvinsvinäger

Plocka upp och låt sillbitarna rinna av. Blanda creme fraiche, majonäs, dijonsenap, socker och vitvinsvinäger. Hacka i en vitlöksklyfta. Riv lite skal och pressa i lsaft av apelsin. Strimla basilikabladen och lägg i. Låt stå 1 dygn. Hållbar 4-5 dagar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".