Dennis Lyxén. Foto: Jonna Spiik

Veckans livemusik: Refused

När de före detta medlemmarna i Refused träffades för första gången för ett allvarligt snack om en återföreningsturné, blev i alla fall en sak bestämd: hela grejen ska börja och sluta i Umeå, allt annat spelar inte så stor roll.
Så fick det bli. Och efter att de åkt världen runt på en utsåld återföreningsturné, återvände de för ett sista farväl på hemmaplan. Vår liveredaktion var på plats när Refused gjorde sin sista stora spelning på Exel Arena i Umeå den 15 december.

Refused är: Dennis Lyxzén, David Sandström, Jon Brännström, Kristofer Steen (numera även operaregissör på norrlandsoperan) och Magnus Flagge.

Tekniker: Eskil Lövström och Björn Nitzler - Producent: Mikael Lindberg

Den första - hemliga - spelningen på Scharinska Villan i Umeå den 29 februari 2012 var tänkt som ett genrep inför de närmaste, men ryktet spreds snabbt och flera hundra fans kom från hela Sverige för att - i de flesta fall - förgäves stå utanför i snödrivorna i 10 minusgrader och lyssna till bandet.

När de sedan återvände till stan den 15 december 2012, var det som sista anhalt på en jättevärldsturné.

Även denna gång låg temperaturen utomhus på minussidan, men tempen inne i den fullsatta sporthallen Exel-Arena var maxad.

Drygt hälften av de ca 3000 i publiken var "gamla vänner" som Dennis Lyxzén uttryckte det efter en snabb handuppräckning mellan två låtar. Resterande var yngre hardcorefans som växt upp i staden som är världsberömt för sitt Refused, men ändå aldrig fått se dem live.

Vår Refusedinspelning är inspelad och mixad av Eskil Lövström, som spelade in, mixade och producerade Refuseds skiva "The shape of punk to come" från 1998. Så ljudet är - för att uttrycka det milt - som det ska vara.

22 Februari 2013: Refused får Regeringens Exportpris.

När hardcore-bandet Refused i dag fick ett hederspris av regeringen för att ha satt Sverige på kartan passade de på att såga den borgerliga regeringens politik. Istället hyllade de socialdemokratin.

– Vet de vem de ger det här priset till, frågade Dennis Lyxzén när bandet tog emot priset i dag på Utrikesdepartementet.

– Det var ju skojigt att höra Ewa Björling stå och credda oss för att vi var revolutionära. Det kanske inte är det hon gör dagligen, säger David Sandström. 

"Refused har lärt många i världen att stava till Umeå och är kanske den svenska grupp som haft störst musikaliskt inflytande internationellt vid sidan om ABBA.", stod det i motivering.

Men handelsministern såg besvärad ut när hon delade ut priset till gruppen. Dennis Lyxzén och David Sandström började nämligen att såga den borgerliga regeringens politik.

– Jag har svårt för att polisen jagar papperslösa i tunnelbanan. Man får en klump i magen. Det här kan inte vara det Sverige jag växte upp i, säger David Sandström.

De kallar också regeringens politik för "fientlig för kulturarbetare". 

– Det är ganska fräckt egentligen att dela ut ett pris till något de håller på att slå sönder, säger David Sandström.

Bandmedlemmarna i Refused uttryckte också kritik mot svensk vapenexport, men handelsministern håller inte med om kritiken.

– Jag tycker att det är viktigt att också kunna finnas i svåra länder för att våra svenska företag ska vara där och faktiskt vara goda förebilder,  säger Ewa Björling.

Nu har ju ni regerat ett tag, innan dess var det ju socialdemokratin som fostrade Refused. Vilka är det som står här om 15 år och tackar Moderaterna?

– Det är oerhört svårt att säga i dag. Alla är ju på ett sätt sin tids barn. Vi ser ju att vi också i dag har enorma musikframgångar, säger Ewa Björling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista