Stefan Sundströms turné har nått Umeå. Foto: Lars-Åke Gustavsson/Sveriges Radio

Stefan Sundström om sin egen surmört och turnén som nått Umeå

5:01 min

Stefan Sundström har kallats "landets punkigaste vissångare" och är på turné igen. Nu packar han upp instrument till konserten på torsdag i Umeå där Umeåmusikern Lina Högström, "Skator" är med. Han öser lovord över henne. Han berättar också att han har ett eget recept på surmört som du hittar nedan. Vågar du prova?

Stefan Sundström ser mört som en underskattad fisk. Här är hans recept. 

Stefans Sundströms surmört
Fiska din egen mört, lättast är med nät på våren när dom leker, men det går att göra året runt.

Var noga med hygienen! Lägg inte fisken på marken. Fjälla och skölj/torka bort allt fiskslem. Rensa noga och ta även bort gälarna. Skölj noggrant bort allt blod. Vad gäller blodranden under ryggraden så tvistar dom lärde.Om den tas bort ska man göra det mycket noga. Om den är kvar så måste den vara helt oskadad.

Till ett kilo fisk tar man sen 80 g salt, man tar varje fisk och lägger in en nypa i buken på den och en nypa ovanpå.

Lägg dom sen skavfötters i ett syrningskärl, bäst är ju ett sånt där lerkärl som är avsett för surkål med vattenränna och lock, men det går också i en plasthink med ett lock som man sätter ett vattenlås på.

Man måste tynga ner fisken med nåt, i surkålskärlen följer det med två halvmånformade keramiktyngder, i annat fall får man ta en sten (som man desinficerat i kokande vatten) och en tallrik och lägga över fisken.

Låt det stå i 15-18 graders värme, efter några dagar kan du kolla att fisken lakat sig, dvs att det bildats vätska som täcker fisken. Om laken inte täcker fisken helt, fyll upp med uppkokt och nerkylt saltvatten, 40 g salt per liter vatten.

Vicka på kärlet så att alla luftbubblor kommer bort.Sen ska man låta det stå i 15 graders temperatur, min läromästare heders-mannen Torsten Röjd i Fågelsjö, lärde mej det. Han lät det stå i garaget, det var uppe i Nedre Norrland, det höll sej väl där runt 15 grader hela sommaren.

Till hösten sen kan man ju alltid smaka av om man vill, men det blir faktiskt bara godare med tiden, så har du en frostfri jordkällare,ställ kärlet där. Och ha surmörtskalas till våren!!! När man ska äta den är det bäst att vattna ur den i några timmar, den blir mindre salt och aromen kommer mer till sin rätt. Den blir väldigt god att halstra, ungefär som när man gör sotare av strömming.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista