Evelinas radiodagbok

Hej, jag heter Evelina och kommer ifrån Lycksele. Jag är här på Sveriges Radio som PRAO. I vanliga fall går jag på finnbacksskolan i nionde klass. Jag måste ha en fruktansvärd tur som fick PRAOplats på Sveriges i särklass bästa ställe. Det här har gjort så att jag nu verkligen vet vad det är jag vill jobba med sedan – RADIO!

Tisdag 18 oktober:

Hela PRAOen började igår, måndagen den 17:e oktober. Jag kom till radiostationen väldigt tidigt och satte mig och väntade på att min handledare, Per-Gunnar, skulle ta och komma.
Medan jag väntade så blev jag guidad runt, fick bland annat se skivarkivet, varefter jag fick sitta med på nyhetsredaktionens morgonmöte.  Efter mötet så hade Per-Gunnar kommit och det blev till att sitta i K1 (kontrollrum 1) medan han sände det uråldriga radioprogrammet Prassel i påsen.  Det spelades musik och man pratade i pausen.

Efter det så var det dags för Djungeltelegrafen och jag var med och skulle försöka översätta någon spanska som hade spelats (hoppas Lennart att du inte hörde det där). Efter det var det dags för Hurra! Fick vara med ganska mycket och läsa upp SMS som hade kommit in. Det var så fruktansvärt roligt. Efter Hurra! så var det dags för mig att fara om jag ville ha skjuts hem till Vännäs där jag bor dom här veckorna.

Idag så kom jag hit till radion lite senare än igår. När jag kom hit så var Per-Gunnar, Gerhard  i full rulle med att prata med Nicke Berglund i Espresso. Efter det var det att kommentera den nya madonna-singeln samtidigt som vi kom på att låten som inte får spelas förens idag redan har legat ute för att lyssnas på via en telefonoperatör som jag har. Gerhard berättade att han skulle fara på en festival där jag hade fått för mig att min stora idol (jag kan faktiskt påstå att jag är hans största fan), Jason ”Timbuktu” Diakité skulle spela. Och jag fick ett erbjudande att fara och intervjua min idol!

Efter det var det dags för denna dags omgång av Hurra! där jag fick vara med lika mycket som igår, om inte mer idag. Jag fick ju ta hand om ett samtal helt själv. Det spelades undeer dagen alla typer av låtar, allt från låtar om glada pensionärer till Lena Ph. Medan vi inte var i sändning så satt jag på datorn och letade efter intervju om spelningen som Timbuk skulle ha i Umeå, men hittade ingen. Så nu har jag skrivit till United Stage och frågat om Timbuk kommer att fara till Umeå, eller om det ”bara” blir Looptroop.  Efter Hurra! var det lunch och dagens sändningar var då över.

Efter tre av fyra halvfrysta och kartongsmakande pannkakor med hallonsylt som jag hade med mig så bestämde jag mig för att gå ut lite, så jag gick och köpte en tidning och en godis. Efter det så gick vi hit där jag nu sitter och började göra i ordning på hemsidan plats för ”Evelinas radiodagbok” som det nu så fint heter. Jag kommer uppdatera det här någon gång då och då kan jag gissa och skriva vad som händer här på Sveriges Radio i Umeå.

Hoppas alla får en fin dag! -Tack och adjö, korv mä brö!

Onsdag 19 oktober:

09.00 - Just nu sitter jag inne i studion och skriver det här. Utanför sitter Carolina Miskovski (som snart ger ut sin första platta) och väntar på att hon ska va med och presentera hemmainspelade låtar i programmet Hembränt.
Jag har haft världens otursdag, först försov jag mig, sedan hade jag glömt pengar som jag skulle ha till bussen. Sedan så skulle jag gå från NUS men gick runt hela Mariehem istället för igenom. Jag tappade min mp3 i marken och när jag kom in till studion så spillde jag ut all min choklad som jag hade tagit för mig, över hela mig. Sen dess har man inte vågat göra så mycket, har bara varit härinne ju,

13.45 – Har väl varit här nu så gott som klart för idag nudå. Det ska bara skrivas lite så vitt jag vet. Sedan blir det till att ringa efter systern min eller fara på stan ett tag innan jag ska tillbaka till Vännäs. Tredje dagen på Sveriges Radio var kul den också. Det har varit en hel del snack här som jag inte riktigt förstår mig på, radiokanalen P4 västerbotten ska tydligen streamas så att man kan lyssna vart man än befinner sig.

Tack och adjö –Korv mä brö !

Fredagen den 21 oktober:

Jag kanske ska börja med att skriva lite om gårdagen.
Det började bra, jag kom ihåg mina pengar och missade ingen buss. När jag kom fram till Sveriges Radio fick jag hjälpa Per-Gunnar med att hitta en ballad som skulle vara med i programmet Bara ballader, det fick bli Ted Gärdestad ”I’d rather write a symphony”.
Efter det så var det då Bara ballader och vi spelade upp några ballader varefter det blev en repris av Sportmagasinet.

Efter det så var det återigen dags för Hurra! Den här gången var en till PRAO med och sände. Han hette Benjamin och var ifrån Härnösand.
Jag for faktiskt rätt så tidigt ifrån radiostationen, klockan tolv – ett, någon gång. 

Idag så vaknade jag klockan fem och skulle ta mig från Vännäs till Mariehem i Umeå. Jag var i studion ca tjugo minuter i sju och var då med Gerhard som sände Espresso.

Vi pratade lite frukostvanor och så. Sedan kom Filippa och Fredagsgästen som var regissör. Efter ett tag gick jag ut och började  författa det jag ska säga på måndag då jag kommer att spela in Tre från en. Det gick bra och nu sitter jag här.

Troligen så kommer jag dessutom att somna inom en snar framtid. Klockan är bara tio minuter över tolv och jag har redan varit vaken över sju timmar, jag lär sova gott inatt.

Så efter jag har varit här färdigt så bär det iväg hem till Lycksele. Men efter helgen, då blir det till att komma tillbaka till världens bästa PRAOplats och spela in programmet som jag ska tillägna min idol, Jason ”Timbuktu” Diakité. Jag längtar redan.

Tack och adjö – Korv mä brö!

Måndagen den 24 oktober:
(bara två månader kvar till jul!)

Idag så kom jag till radion klockan kvart i nio. Jag satte mig och läste igenom det jag skulle säga i Tre från en.
Efter det så var Per-Gunnar spårlöst försvunnen när han skulle läsa i Espresso vad som skulle hända under dagen, så jag fick gå in och läsa upp vad som skulle hända under förmiddagen.

Efter det så var det dags för Prassel i påsen, Djungeltelegrafen och Hurra! 
Sedan sändningarna var slut så var det lunch. Jag gick och köpte en macka med skagenröra och en Cola. Efter lunchen och en lång tids pratande så var det dags för mig att ge mig på inspelandet av Tre från en.

Jag var inne i inspelningsrummet ganska länge (tyckte jag då i alla fall) och det gick väl sådär, blev då inte riktigt nöjd.
Per-Gunnar visade senare hur man gjorde för att redigera. Hehe, det var inte direkt jättelätt. Kanske om man är van, men inte om man är ovan.
Nu förstår jag hur svårt det kan vara och att det här jobbet inte bara är att sitta och svamla i en studio. Det är mycket redigerande och efterarbete många gånger också. Men jag ska göra ett bytt försök med att spela in och redigera allt till ett bra program imorgon.

Men nu är jag trött och klockan är drygt halv fem, så jag tror nog jag ska ta och gå till sjukhuset och ta bussen till Vännäs nu.

- Tack och adjö, korv mä brö!

Tisdagen den 25 oktober

Idag så har jag på nytt spelat in allt igen, jag tror det var bättre den här gången. Det kändes då som att det var mycket enklare nu men det kanske bara var för att jag var trött. I alla fall så är det väl inte så jättemycket som har hänt idag.

Imorgon så bär det iväg till Umeå jazzfestival. Jag ska få se hur dom jobbar i OB-bussen, en nästan gigantisk buss med en massa sladdar och knappar och sånt. Nu ska jag gå och dricka choklad.

-Tack och adjö, korv mä brö! 

Onsdagen den 26 oktober

Idag så har jag suttit och försökt hjälpa till med ledtrådar till Röda tråden. Det har inte varit lätt, det är väldigt svårt att lära sig hur man ska klippa ljudet, i alla fall för mig. Sen så ska vi, Per-Gunnar och jag, fara till Norrlandsoperan och titta på när dom drar kablar och soundcheckar och nöter in det sista inför kvällen.

Klockan är snart två och jag har inte kommit långt med Röda tråden. Jag tror att jag ska ta och koncentrera mig mer på det nu.

-Tack och adjö, korv mä brö! 

Torsdagen den 27 oktober

Måste börja med att berätta att gårdagens festivalbesök mestadels bestod i att ropa reklamslogans, prata om mänskliga brevlådor och att ta kort. Sen blev det ju lite att kika på alla dessa kablar och knappar också. Dessutom såg jag ju Peshi, det kan ju vara kul att minnas.

Jag sitter nu här i radiohuset. Sista dagen jag är här, tragiskt men sant. Kom hit tidigt i morse, ca tjugo i sju. Jag satte mig och gjorde färdigt Röda tråden varefter jag gick och drack lite choklad och satte mig och läste tidningen. Efter det fick jag gå in i studion där dom sände Espresso och vara med där och lyssna lite grand på Gerhards oerhörda förmåga att komma ihåg namn. Hehe, ja man kan ju inte vara bra på allt, eller?

Ärtsoppa och skolor med dagisnamn var det sedan som gällde. Ärtsoppeprovning i direktsändning och funderingar om varför man tar bort ärtsoppan från de arma barnens matsedel var det som gällde. Med bil och buss tog jag mig sedan tillbaka till radiohuset.

Det var då dags för min sista radiosändning fån Kontrollrum 1, det var dags för Hurra!
Det gick alldeles utmärkt med jag tycker att det var lite för snabbt över, jag kommer att sakna stället så mycket. Efter Hurra! så var det lunch. Jag fick en ryggsäck med en massa saker i. Riktigt glad blev jag!

Just nu sitter jag och lyssnar på Bryan AdamsEverything I do (I do it for you), jag vet inte riktigt varför, kanske är lite sentimental nu när det faktiskt är de sista timmarna som jag är här. Ska snart ta och ringa Örjan på Lyckseles lokalredaktion eftersom jag kommer att vara där imorgon.

Sammanfattning

Det här är bland det absolut roligaste jag har gjort, kan inte komma på något som skulle kunna slå det här, jag skulle inte byta de här två veckorna mot något. Som jag har sagt innan; nu vet jag verkligen vad jag vill jobba med!

Alla här har varit så snälla och trevliga. Det här måste vara den bästa arbetsplatsen i hela vårt avlånga land. Jag kommer att sakna allt och jag kommer att göra allt jag kan för att kunna jobba med radio sedan. Dom här dagarna kommer jag aldrig att glömma.

Den som ens skulle våga påstå att den hade en bättre PRAOtid än jag tycker jag väldigt synd om, för den har så fel man kan ha. Det kan inte finnas något bättre än det här, det går bara inte!

Det enda som återstår nu är väl att jag ska ta och tacka för mig, tack för den här tiden. Tack för allt.

Tack och hej, leverpastej!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".