Def FM med Broadcaster D

Broadcaster D levererar svensk hiphop-historia och kuriosa varje vecka. En resa genom den svenska hiphopen som bara Broadcaster D kan leverera.

Här kan du lyssna på inslagen!

Def FM var den första rapporienterade radiostationen i Sverige som Broadcaster D hade tillsammans med bland andra DJ Sleepy i mitten av 1980-talet.
Mer om Def FM hittar du på streetzone.com


Här berörs en rätt rolig beef, och dessutom kanske en av de mest pinsamma låtarna i vår svenska hiphophistoria.


Om svensk hiphops marknadsföring. När målet var att främja svenska rim och gå dit ut där stockholmsbolagen inte vågade ta sig till.


Vad har egentligen sagts inom den svenska hiphopen?


Om när den amerikanska rösten gjorde entré i den svenska hiphopen.


Avsnittet handlar om Swingfly.


Här får du höra om Sveriges första egna hiphopbas som bildades för ca 20 år sedan.


Den allra första svenska rap-låten med MC II Fresh. Avsnittet dedikeras just denne man och hans bravader. Vi får bland annat höra om rosa elefanter och Per Gessle.


Detta avsnitt handlar om Grandmaster Funk och Bezerk, och hur de satt sina spår i den nutida hiphopen.


Vi fortsätter med låtar som har ursprung bortom en rapkarriär. Det här avsnittet tar dig gata upp och ner i Sthlm och dess tidiga skivbutiker, inhouse-spelningar och invigningsskivor med svensk hiphop.


Det fanns en era där många som egentligen inte tillhörde hiphopen... ändå gjorde det. Det kallas folkhemsrap.


Här avhandlas Mayomi som är vår första svenska kvinnliga rappare med ett helt album i eget namn. Och vi får veta vad hon har för sig nuförtiden...


Denna tar dig genom Shenaniganz och till Feven.


Skiftet mellan 80 och 90-talet... 3 Pieces Of A Puzzle, Boogaloo, Hearin Aid och Magic E med kanske den enda hiphoplåten med som innehåller instrumentet Banjo?


Avsnitt 4 är en julspecial, hör julhiphopen som du aldrig hört den förut.


Avsnitt 3 börjar med Cherno


Avsnitt 2 tar avstamp i Sons Of Soul


Avsnitt 1 börjar med ADL och slutar med Unity Part 2 och Sons of Soul.

 

..................................................

Vem är Broadcaster D?

Broadcaster D började med närradio under mitten av 80-talet och grundade station Def FM, sveriges första hiphop show, som han drev tillsammans med bl.a. DJ Sleepy.

Han har sedan skrivit för bl.a. Underground Productions, Loop Magazine samt varit artist/producent i gruppen One Eye-Q=Young Wizdom som var signade till Polygram och spelade bl.a. i Hultsfred. Broadcastern startade och drev sveriges största hip-hop sida, Streetzone.com i slutet av 90-talet - med över en miljon hits i månaden. Siten blev först av de svenska musiksiterna att släppa fria och lagliga mp3:or varje vecka och ingick i SAMS (Swedish Associations of Music Sites, tiullsammans med bl.a. deo.com, digfi.com, mobilhits.com, vitaminic.com och musicbrigade.com).

Siten utvecklades senare till ett skivbolag där man släppte samlingserien Jakten På Underounden för att lyfta fram nya och osignade artister. Man signade och släppte även debutskivan för Peshi och album med bl.a. Organism 12, Heli och Sam-E. Drog även igång StreetPROmotion, ett nationellt street promotion team, för att sprida promotion av svensk hiphop ut i landet.

Broadcaster D grundade sedan även Swedish Hip-Hop Awards, och det egna grammisnominerade skivbolaget Pay Per Bag Records, som under sin tid släppte nästan 50 album med nationnell distrublition och placeringar på försällningstopplistan inkl. Ken Ring, Afasi & Filthy, Fronda, RMH m.fl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".