1 av 3
Ametist var glad över att Klara var tillbaka.
2 av 3
Ametist slog näven i bordet och tänkte på alla Jo-anmälningar hon kunde gjort när hon gick i lågstadiet och inte blev bjuden på kalas.
3 av 3
Klara vill bli lika gammal som världens äldsta man som dog 128 år gammal i går, och tror stenhårt på att hennes dagliga yogaövningar kan bidra till ett längre liv.

Torsdag 21/8

Denna mulna, kulna torsdagsmorgon var det fullt liv i studion. Vi pratade om norska justitieministerns nakenbad, världens äldsta man, förslaget om särskilda vårdcentraler för invandrare och tusen andra saker. 

Vi var på hugget denna morgon. Morgonen kickades i gång med att Ametist berättade om världens äldsta man som numera inte är världens äldsta man eftersom han dog i går, 128 år gammal. Det verkade dock inte räcka med 128 år i detta jordeliv och en Guinness Rekord-placering. Han påstod nämligen att han var tio år äldre, dvs 138 år gammal! Därefter blev det lite allvarligare när vi diskuterade förslaget om vårdcentraler speciellt riktade till invandrare och / eller olika religiösa och etniska grupper. Är det positivt att människor som inte annars går till läkaren pga språksvårigheter eller religiös övertygelse nu får möjlighet att träffa en läkare som kanske pratar samma språk och har större förståelse? Eller är det bara ett sätt att sopa integrations-problemen undan mattan? Ökar det inte segregationen och kommer vi framtiden ha två skilda vårdsystem - ett för ”invandrare” och ett för ”svennar”? Vi pratade också om en amerikansk undersökning som menade att män och kvinnor som lever i parrelationer agerar olika när dem blir uppvaktade av någon och riskerar att vara otrogna. Klara sågade den rätt hårt och påpekade att den just var gjord i USA. Ametist slog sedan ett slag för alla 8-åringar som aldrig blir bjudna på klassfesterna. Justitieombudsmannen har nämligen bestämt att den pojke i Lund som i våras valde att inte bjuda två av sina klasskompisar till sin födelsedagsfest gjorde fel. Man måste numera bjuda alla i sin klass om man har fest, även om man inte gillar dem. Programmet avslutades med att vi dissade den norska justitieministern som för att bli medlem i den exklusiva Björnöyas nakenbadarförening gick med på att bada naken med huvudet under vattnet när flera kvinnor tittade på, för så är reglerna för den som vill bli medlem.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista