1 av 3
Annika Torstensson undersöker mobilfabrikerna.
2 av 3
Far och son, men vem är far och vem är son?
3 av 3
Streetdance legenden Tyrone "The Bone" Proctor har koll på vad waacking är.

Metropol Nu onsdag 22/10 snackar orättvisa mobiltelefoner, hiphop på pirate bay och waacking.

Sepideh och Dejan har insett att många av våra nya mobiler görs av underbetalda kinesiska arbetare som ibland jobbar 150 timmar övertid varje månad. Fair trade center kom till programmet och snackade om rättvis handel. Dessutom berättade rapduon Far & son om varför de valt att lägga ut sin nya singel Panik på pirate bay innan den ens blivit släppt. Och så dök streetdancelegenden Tyrone Proctor upp.

Hälften av alla mobiltelefoner tillverkas i Kina, oftast av unga kvinnor som sitter och gör enformiga arbetsmoment i 10-12 timmar om dan. Dom tjänar 4,50 kronor i timmen, i samma del av Kina koster en flaska schampo 17 spänn i affären. Annika Torstensson jobbar på Fair Trade Center som har dragit igång projektet Make IT Fair. Hon vill att arbetsförhållandena i teknikbranschen ska få uppmärksamhet så att företagen börjar behandla arbetarna bättre.

Sen kom hiphop-duon Far & Son och pratade om en helt annan sida av teknik. Dom har släppt sin nya singel på Pirate Bay innan den ens släppts till försäljning. De är tydligen inte alls intresserade av att tjäna pengar.

Och som om inte det är nog fick vi besök av Tyrone Proctor. Han är en streetdance-pionjär som slog igenom i amerikanska teveshowen Soul Train på 70-talet och som inte slutat dansa sen dess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista