1 av 2
Det är lätt att bränna pengar, men hur sparar man och hur får man ordning på sin ekonomi?
2 av 2
Struntar man i onödiga utgifter så kan man börja spara

Metropol Nu måndag 19/1 om skulder, höga hyror, a-kassan, onödiga utgifter, sparandet...

Hur mycket pengar har jag egetnligen? Vilka utgifter är nödvändiga och vad kan jag spara in på? Det här är frågor som många av oss känner igen.  Därför ägnade vi hela programmet idag åt ekonomi. Vi pratade om hur man blir kvitt sina skulder och hur man ska göra för att undvika att hamna i nya skulder. Vi fick tips på hur man bäst gör upp en budget för att  få pengarna att räcka hela månaden och, dessutom försökte vi reda ut hur a-kassan egentligen fungerar. 

Men det var lättare sagt än gjort. Stefan Gradin från LO kom förbi och gjorde sitt bästa för att förklara för oss hur olika ersättningssystem fungerar och även han höll med om att det ibland var lite krångligt. Det viktigaste, enligt honom, var att gå med i a-kassan för då vet man att man alltid kan betala sina räkningar även om man skulle bli arbetslös.

Vidare pratade vi med Kristoffer som berättade hur han som student lånade massa pengar på banken utan plan på hur han skulle betala tillbaka. Idag sitter han med en stor skuld och tvingas betala dyr ränta. Richard Stenberg, vice ordf för Insolvens, en organisation som är på de skuldsattas sida, gav tips på hur man undviker att hamna i en sån situation. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".